15.9 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος προχώρησε σε… «αυτοπραξικόπημα» - Η σημασία και...

«Στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος προχώρησε σε… «αυτοπραξικόπημα» – Η σημασία και η αναγνώριση της τάσης»

Συνήθως, οι απόπειρες πραξικοπήματος περιλαμβάνουν την κατάληψη της εκτελεστικής εξουσίας από στρατιωτικούς ή πολιτικούς μέσω βίαιων και αντισυνταγματικών ενεργειών. Ωστόσο, πρόσφατα στη Νότια Κορέα, παρατηρήθηκε ένα εντελώς αντίθετο φαινόμενο: ο εκλεγμένος ηγέτης προσπάθησε να πραγματοποιήσει ένα… αυτοπραξικόπημα.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και γιατί απέτυχε;

Ο Τζον Τζόζεφ Τσιν, Επίκουρος Καθηγητής Στρατηγικής και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον, και ο Τζόε Ράιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, εξηγούν ότι «τα αυτοπραξικοπήματα είναι πραξικοπήματα αντίστροφα». Αντί να απομακρυνθεί ο ηγέτης με αντισυνταγματικό τρόπο, οι εκτελεστικές αρχές αναλαμβάνουν ή υποστηρίζουν παράνομες ενέργειες εναντίον άλλων τμημάτων της κυβέρνησης, όπως τα δικαστήρια ή το κοινοβούλιο, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία ή να επεκτείνουν την επιρροή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αυτοπραξικοπήματα γίνονται ολοένα και πιο συχνά, με τις περισσότερες περιπτώσεις να καταγράφονται την τελευταία δεκαετία.

Οι Τσι και Ράιτ, οι οποίοι έχουν μελετήσει αυταρχικές πολιτικές και έχουν συλλέξει δεδομένα για διάφορους τύπους πραξικοπημάτων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνουν ότι αυτό που συνέβη στη Νότια Κορέα είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Από το 1945, έχουν καταγραφεί 46 αυτοπραξικοπήματα από δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες, περιλαμβανομένης της πρόσφατης απόπειρας στη Νότια Κορέα.

Το αμερικανικό αυτοπραξικόπημα του 2020

Ιστορικά, τα περισσότερα πραξικοπήματα υποστηρίζονται από στρατιωτικούς, όπως το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή το 1973. Σε αντίθεση με αυτό, τα αυτοπραξικοπήματα μπορεί να περιλαμβάνουν ηγέτες που χρησιμοποιούν στρατιωτικές δυνάμεις για να κλείσουν το κοινοβούλιο, όπως προσπάθησε ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ στη Νότια Κορέα. Αυτή η κίνηση είχε ως στόχο να περιορίσει τις προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανατρέψει την πολιτική του ατζέντα.

Ωστόσο, άλλοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαϊέντ, έχουν πετύχει σε παρόμοιες προσπάθειες, απορρίπτοντας το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα για να επεκτείνουν την εξουσία τους. Επίσης, η απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ το 2020 περιλαμβάνεται στη λίστα των αυτοπραξικοπημάτων.

Η αύξηση των αυτοπραξικοπημάτων

Τα αυτοπραξικοπήματα έχουν γίνει πιο συχνά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους Τσι και Ράιτ. Αν και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τα πραξικοπήματα ήταν η κύρια αιτία δημοκρατικής κατάρρευσης, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, τα αυτοπραξικοπήματα έχουν αναδειχθεί ως η κύρια απειλή. Περίπου το 1/3 όλων των αυτοπραξικοπημάτων από δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία.

Η αύξηση των αυτοπραξικοπημάτων μπορεί να σχετίζεται με την άνοδο προσωποκεντρικών πολιτικών παγκοσμίως και με την υποχώρηση των κανόνων που θα έπρεπε να εφαρμόζονται από άλλες χώρες κατά των δικτατοριών.

Μηχανισμοί αυτοπραξικοπήματος

Οι Τσι και Ράιτ τονίζουν ότι δεν όλες οι ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυτοπραξικοπήματα. Για παράδειγμα, αν ένας πρόεδρος ζητήσει από τη Βουλή να παρατείνει τη θητεία του και αυτό εγκριθεί από τα δικαστήρια, αυτό μπορεί να είναι πλήγμα στη δημοκρατία, αλλά δεν θεωρείται αυτοπραξικόπημα. Οι περισσότερες απόπειρες αυτοπραξικοπήματος στρέφονται κατά του δικαστικού ή του νομοθετικού σώματος, με περίπου το 40% να επιδιώκει να υπονομεύσει τις εκλογές.

Αποτυχία του Γιουν στη Νότια Κορέα

Οι ηγέτες που επιχειρούν αυτοπραξικόπημα συνήθως πιστεύουν ότι θα πετύχουν. Ωστόσο, η αποτυχία του Γιουν μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη υποστήριξης από τους κομματικούς του συμμάχους. Η επιτυχία ενός αυτοπραξικοπήματος εξαρτάται από τη συνεργασία κομματικών και στρατιωτικών ελίτ. Όταν οι πολίτες διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος, όπως συνέβη στη Σεούλ, οι στρατιωτικοί μπορεί να αποχωρήσουν.

Η Νότια Κορέα έχει ιστορικό αυτοπραξικοπημάτων, αλλά σήμερα οι δημοκρατικοί θεσμοί φαίνεται να αντέχουν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Συγκέκριση των αποτυχημένων αυτοπραξικοπηματιών

Σπάνια οι αποτυχημένοι αυτοπραξικοπηματίες παραμένουν στην εξουσία. Μπορεί να εκδιωχθούν με πραξικόπημα ή να παραπεμφθούν. Μόνο ένας αποτυχημένος αυτοπραξικοπηματίας, ο Χοακίν Μπαλαγκέρ της Δομινικανής Δημοκρατίας, κατάφερε να κρατήσει το αξίωμα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μετά την αποτυχία του Γιουν, έξι κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση μομφής εναντίον του, η οποία χρειάζεται 200 ψήφους από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης για να περάσει. Η υποστήριξη στη δημοκρατία είναι κρίσιμη, και οι θεσμοί της Νότιας Κορέας φαίνεται να αντέχουν, τουλάχιστον για τώρα.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο