14.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο αν τα μέλη του...

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο αν τα μέλη του επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία δεν θα εμπλακεί στην ουκρανική σύγκρουση εάν τα κράτη μέλη της επιτρέψουν στην Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας όπλα που έχουν κατασκευαστεί στη Δύση. «Δεν είναι σωστό όταν ο πρόεδρος Πούτιν ισχυρίζεται ότι θα γίνουμε μέρος της σύγκρουσης», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Foreign Policy.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση, αναφερόμενος στην υποτιθέμενη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στη Ρωσία. Εξήγησε ότι «η Βόρεια Κορέα στέλνει μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών στη Ρωσία, κυρίως μέσω σιδηροδρομικών μεταφορών, διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα». Αυτή η ικανότητα μεταφοράς είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να διατηρούνται αυστηρές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.

«Για αυτόν τον λόγο, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τη συνεργασία του με τους εταίρους μας στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί προσεκτικά τη στάση της Ρωσίας όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στη στρατηγική τους που να απαιτούν αντίστοιχες ενέργειες από εμάς», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές».

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία χωρίς τη Δύση»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί σε βάθος στη ρωσική επικράτεια χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, καθώς τέτοιες επιθέσεις απαιτούν δορυφορικές πληροφορίες και αεροπορικές αποστολές.

Σημείωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν συζητούν απλώς αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς τους, αλλά ουσιαστικά αποφασίζουν αν θα εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση. Η Μόσχα θα λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που ενδέχεται να προκύψουν για τη Ρωσία στο μέλλον.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η Δύση έχει ήδη αποφασίσει σχετικά με τις επιθέσεις σε βάθος στη ρωσική επικράτεια και στέλνει αντίστοιχα μηνύματα στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η Ρωσία θα αντιδράσει «με σφοδρότητα» σε αυτές τις επιθέσεις.

«Το ΝΑΤΟ δεν έφερε κοντά την Κίνα και τη Ρωσία»

Ο Στόλτενμπεργκ αντέτεινε ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι πιο κοντά από ποτέ εξαιτίας του ΝΑΤΟ, αλλά διότι έχουν κοινές απόψεις σχετικά με μια διαφορετική παγκόσμια τάξη. Για αυτόν τον λόγο, τόνισε ότι είναι απαραίτητες οι αυξημένες κυρώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Ravi Agrawal σχετικά με τον κίνδυνο υπερεπέκτασης του ΝΑΤΟ και την ιστορική αποτυχία των κυρώσεων, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Αν και το ΝΑΤΟ είναι μια περιφερειακή συμμαχία, χρειαζόμαστε μια παγκόσμια προσέγγιση, που περιλαμβάνει και την Κίνα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η ασφάλειά μας δεν είναι περιορισμένη σε μια περιοχή, αλλά είναι παγκόσμια».

Συνέχισε λέγοντας: «Ό,τι συμβαίνει στην Ασία είναι σημαντικό για την Ευρώπη, και το αντίστροφο. Όπως είπε πρόσφατα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί στην Ασία σήμερα ή αύριο».

Προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η διαδικασία ένταξης έχει απλουστευθεί, και η Ουκρανία δεν χρειάζεται πια να υποβάλει Σχέδιο Δράσης για την ένταξη, αναμένοντας τώρα μια επίσημη πρόσκληση». Αν και δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε την ολοένα και πιο στενή συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.

Επεσήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσαρμόζονται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δημιουργούνται εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στην Πολωνία και τη Γερμανία, και έχει ιδρυθεί το Συμβούλιο Ουκρανίας του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ένα κοινό όργανο για πολιτικό διάλογο και συνεργασία σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Το Συμβούλιο αυτό προβλέπει κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες, και λειτουργεί και ως μηχανισμός διαβούλευσης σε περίπτωση κρίσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.

Πηγή: Foreign Policy

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο