Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της μετανάστευσης διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την εξειδίκευση των μεταναστών. Οι μετανάστες υψηλής εξειδίκευσης προσφέρουν σίγουρα δημοσιονομικά οφέλη στα κράτη, ενώ οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης, δυστυχώς, δεν έχουν την ίδια θετική επίδραση.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup το 2023, το 44% των πολιτών πιστεύει ότι οι μετανάστες επιδεινώνουν τη φορολογική κατάσταση της χώρας, ενώ μόλις το 18% θεωρεί ότι τη βελτιώνουν. Αυτή η αντίληψη συμβαδίζει με την πρόσφατη αύξηση των μεταναστών, η οποία αναμένεται να μειώσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα, όπως αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, αν και αυτό ισχύει κυρίως για τους εξειδικευμένους μετανάστες.
Εν τω μεταξύ, οι λιγότερο μορφωμένοι μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ζητούν άσυλο, αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των πρόσφατων αφίξεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δεν έχει εκτιμήσει τον αντίκτυπο αυτής της αύξησης στους κρατικούς και τοπικούς προϋπολογισμούς, αλλά αναμένει ότι το κόστος θα υπερβαίνει τα έσοδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως προέλευσης, πληρώνουν φόρους και καταναλώνουν κρατικές υπηρεσίες σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους. Κατά την παιδική τους ηλικία, επωφελούνται από υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, χωρίς να εργάζονται ή να πληρώνουν φόρους.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, από καθαρά δημοσιονομική άποψη, «η μετανάστευση που σχετίζεται με την εργασία σε χαμηλόμισθες θέσεις δεν προσφέρει οφέλη» δήλωσε η Madeleine Sumption, διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Μόλις οι μετανάστες εισέλθουν στην αγορά εργασίας, αρχίζουν να συνεισφέρουν περισσότερους φόρους από ό,τι καταναλώνουν σε κρατικές υπηρεσίες. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, σταματούν να εργάζονται και αρχίζουν να αντλούν κρατικά επιδόματα, αυξάνοντας την κατανάλωση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Office for Budget Responsibility στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι ο μέσος υψηλόμισθος μετανάστης προσφέρει καθαρά 684.000 λίρες, ενώ ο μέσος χαμηλόμισθος μετανάστης έχει αρνητική συνεισφορά ύψους 578.000 λιρών.
Στο ίδιο πνεύμα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ αποκάλυψε ότι οι μη δυτικοί μετανάστες με ελάχιστη εκπαίδευση κοστίζουν στο Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών καθαρά 360.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ οι μη δυτικοί μετανάστες με μεταπτυχιακό έχουν θετική καθαρή συνεισφορά 130.000 ευρώ.
Επιπλέον, κάθε αιτών άσυλο κοστίζει κατά μέσο όρο 475.000 ευρώ στο ολλανδικό κράτος κατά τη διάρκεια της ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για τη δεύτερη γενιά. Αυτό συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, τα οποία επηρεάζουν τις δεξιότητες και τους μισθούς.
Μια μελέτη της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών το 2017 διαπίστωσε ότι ο μέσος μετανάστης με γνώσεις κάτω από το επίπεδο γυμνασίου θα λάβει 109.000 δολάρια περισσότερα σε επιδόματα από όσα πληρώνει σε φόρους κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η απλή σύγκριση των επιδομάτων με τους φόρους δεν αποτυπώνει πλήρως την επίδραση των μεταναστών στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ο Μάικλ Κλέμενς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο George Mason, επισημαίνει ότι οι εργοδότες πληρώνουν τους μετανάστες επειδή η εργασία τους προσθέτει αξία στο κεφάλαιο, το οποίο φορολογείται. Έτσι, τα έσοδα από φόρους επί του κεφαλαίου θα πρέπει να προστεθούν στη δημοσιονομική συνεισφορά των μεταναστών.
Ο Κλέμενς εκτιμά ότι για κάθε δολάριο εισοδήματος εργασίας, υπάρχουν περίπου 80 σεντς εισοδήματος κεφαλαίου. Με την προσθήκη αυτής της παραμέτρου, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών διαπιστώνει ότι ένας μετανάστης στις ΗΠΑ με εκπαίδευση Λυκείου συνεισφέρει 128.000 δολάρια στο Υπουργείο Οικονομικών, αντί να αφαιρεί 109.000 δολάρια.
Έτσι, όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε τον συνολικό αντίκτυπο της πρόσφατης παράνομης μετανάστευσης στην αμερικανική οικονομία, βρήκε ότι υπάρχει σημαντικό όφελος για το Υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζοντας ότι αυτό θα φτάσει τα 897 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δεκαετία έως το 2034, δηλαδή περίπου 3.500 δολάρια ανά ενήλικα Αμερικανό.
Αντίθετα, κατά τις τελευταίες εβδομάδες των εκλογών στις ΗΠΑ, και οι δύο υποψήφιοι εστιάζουν στην καταστολή των συνοριακών διελεύσεων και των αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, μια καλύτερα σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική που στοχεύει σε ένα ευρύτερο φάσμα εργαζομένων υψηλής και χαμηλής ειδίκευσης θα μπορούσε να προσφέρει πολύ μεγαλύτερα οικονομικά και δημοσιονομικά οφέλη από το υπάρχον σύστημα.
Με πληροφορίες από The Wall Street Journal