Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία» του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία, ζητώντας την «άμεση παύση των εχθροπραξιών». Αυτή η δήλωση έγινε μέσω του εκπροσώπου του, Στεφάν Ντουζαρίκ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων και των πολιτικών υποδομών.
«Όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των αμάχων και να επιτρέψουν τη διέλευση τους από τις περιοχές που πλήττονται από τις συγκρούσεις», πρόσθεσε ο Ντουζαρίκ.
«Σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση του πληθυσμού σε ζωτικής σημασίας βοήθεια»
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία είναι δραματική, καθώς οι Σύροι υφίστανται τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου εδώ και σχεδόν 14 χρόνια. «Τους αξίζει ένας πολιτικός ορίζοντας που θα τους οδηγήσει σε ένα ειρηνικό μέλλον και όχι σε περισσότερη αιματοχυσία», δήλωσε ο Ντουζαρίκ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά από την αρχή του εμφυλίου το 2011, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, λόγω της επίθεσης ενός συνασπισμού ανταρτών που περιλαμβάνει ακραίους ισλαμιστές.
Ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις εξελίξεις, οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ και την γειτονική επαρχία του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κατάσταση ανασφάλειας έχει αναγκάσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και των εταίρων του να «ανασταλούν σε μεγάλο βαθμό» σε πολλές περιοχές του Χαλεπίου, της Ιντλίμπ και της Χάμα, καθώς οι ανθρωπιστικές αποστολές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αποθήκες βοήθειας.
«Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση του πληθυσμού σε ζωτικής σημασίας βοήθεια», δήλωσε ο Ντουζαρίκ, επισημαίνοντας τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να παραμείνουν στο πεδίο για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.
«Άταφα πτώματα»
Η υγειονομική κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, με τον ΟΗΕ να εκφράζει ανησυχία για την παρουσία «άταφων πτωμάτων» και την έλλειψη πόσιμου νερού.
Η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, με 16,7 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους, όπως υπογράμμισε ο Ντουζαρίκ.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 44 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών και 7 γυναικών, σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία από τις 26 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, το OCHA ανέφερε ότι πάνω από 48.500 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, με τις βασικές υποδομές, όπως νοσοκομεία, σχολεία και σταθμούς ύδρευσης, να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω των κλιμακούμενων εχθροπραξιών μεταξύ των σύρων ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Πηγή: ΑΠΕ