Η πρόσφατη κατάληψη της πόλης Σαρακίμπ από τις κυβερνητικές δυνάμεις το 2020 ανάγκασε την οικογένεια της Γιασμίν Αλί Αρμούς να εγκαταλείψει το σπίτι τους, φοβούμενοι τις συνέπειες της ζωής υπό μια αυταρχική δικτατορία. «Φύγαμε από τη Συρία και αισθανθήκαμε σαν ψάρια έξω από το νερό», δήλωσε η 30χρονη δασκάλα, μιλώντας από το ερειπωμένο σπίτι που νοίκιαζαν για χρόνια στην πόλη Μπινίς, στη βορειοδυτική Συρία. «Αισθανθήκαμε να ασφυκτιούμε».
Καθώς οι αντάρτες προχωρούσαν σε πόλεις σε όλη τη Συρία για να φτάσουν στη Δαμασκό, χιλιάδες εκτοπισμένοι Σύροι προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοι, όπου μόλις μια μέρα νωρίτερα κυκλοφορούσαν άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα, γέμισαν με αυτοκίνητα που κινούνταν αργά τη Δευτέρα, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να επιστρέψουν στη ζωή τους.
Οδήγησαν αυτοκίνητα και φορτηγά γεμάτα με τα υπάρχοντά τους, όπως στρώματα, σακούλες με ρούχα και κουβέρτες. Η Γιασμίν και η οικογένειά της είχαν αντέξει χρόνια αεροπορικών επιθέσεων από συριακά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, αλλά η απόφαση να εγκαταλείψουν ήρθε όταν η Σαρακίμπ έπεσε στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.
Έφυγαν από τη Συρία μετά την κατάληψη της πόλης τους
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που διαρκεί 13 χρόνια, έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις εκτοπισμού παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Περίπου 7,2 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, ενώ περισσότερα από έξι εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.
Η πρόσφατη επιτυχία των ανταρτών να εκδιώξουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία την Κυριακή έχει οδηγήσει σε μαζικές επιστροφές, με πολλούς πρόσφυγες από την Τουρκία και τον Λίβανο να σχηματίζουν ποτάμια οχημάτων που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και στους γονείς τους, εντείνοντας την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.