Η κατάσταση στη Συρία: Αντάρτες και τζιχαντιστές ενισχύουν τη θέση τους
Οι οργανώσεις τζιχαντιστών και ισλαμιστών, καθώς και οι αντάρτες της αντιπολίτευσης, έχουν ξεπεράσει αριθμητικά τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, αποκτώντας τον έλεγχο περιοχών γύρω από την πρωτεύουσα, Δαμασκό.
Η προέλαση των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησε με μια αστραπιαία επίθεση, φέρνοντας τις παρατάξεις των ανταρτών πολύ κοντά στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτή η κατάσταση οδήγησε το γραφείο του προέδρου να διαψεύσει φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Η επιτυχία αυτή ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου από τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, υπό την καθοδήγηση της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS). Αυτό ενέπνευσε τις παρατάξεις των ανταρτών σε όλη τη χώρα να ξεσηκωθούν εναντίον του συριακού στρατού.
Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στις νότιες επαρχίες Νταράα και Σουέιντα σημείωσαν σημαντικές νίκες, κατατροπώνοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις και καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις. Μέχρι το απόγευμα, οι τζιχαντιστές είχαν εισέλθει στη Νταράγια, μόλις 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού, ενώ ανατολικά της πρωτεύουσας, οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατέλαβαν την αρχαία πόλη της Παλμύρας.
Η πολιορκία της Χομς και οι μάχες που μαίνονται
Καθώς οι αντάρτες προχωρούσαν από τα νότια και ανατολικά προς την πρωτεύουσα, οι δυνάμεις του HTS άρχισαν να συγκρούονται με τον συριακό στρατό στην πόλη Χομς, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση Άσαντ, καθώς συνδέει τη Δαμασκό με τις επαρχίες Ταρτούς και Λατάκεια, όπου έχει ισχυρή υποστήριξη.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο να σταματήσουν την προέλαση του HTS στη Χομς, πραγματοποιώντας σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και στέλνοντας ενισχύσεις στην περιοχή. Εάν η Χομς πέσει στα χέρια των ανταρτών, η κυβέρνηση θα βρεθεί περικυκλωμένη στη Δαμασκό, με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προχωρούν από όλες τις κατευθύνσεις.
Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η κυβέρνηση του γειτονικού Ιράκ ανέφερε ότι 2.000 Σύροι στρατιώτες διέφυγαν από τα σύνορα. Τα πλάνα από τα συριακά άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα που περνούν στο Ιράκ επιβεβαιώνουν την κρίση.
Πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και άλλων χωρών διαβεβαιώνουν ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο γιος του Χαφέζ παραμένουν στη Δαμασκό.
Οι σύμμαχοι του Άσαντ αποδυναμωμένοι
Η Ρωσία και το Ιράν, οι κύριοι υποστηρικτές του Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011, δείχνουν να είναι λιγότερο πρόθυμοι να παρέχουν βοήθεια στον σύμμαχό τους από την αρχή της πρόσφατης επιχείρησης των ανταρτών.
Η Χεζμπολάχ δεν μπόρεσε να στείλει σημαντικό αριθμό μαχητών λόγω των απωλειών που υπέστη πρόσφατα σε συγκρούσεις με το Ισραήλ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε ότι, αν και η «αντίσταση θα εκπληρώσει το καθήκον της», είναι αβέβαιο το μέλλον του Άσαντ.
Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι η οργάνωση θα παραμείνει στο πλευρό του Άσαντ, αλλά δεν έχει παράσχει μέχρι στιγμής ουσιαστική υποστήριξη στον απομονωμένο ηγέτη. Χωρίς σημαντική ρωσική αεροπορική υποστήριξη και ενισχύσεις από τη Χεζμπολάχ, οι δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν υποχωρήσει μπροστά στην προέλαση των μεικτών ομάδων των ανταρτών.
Κλήσεις για παράδοση από τον Εθνικό Στρατό της Συρίας
Οι ηγέτες των ανταρτών καλούν τις κυβερνητικές δυνάμεις να αυτομολήσουν αντί να συνεχίσουν να πολεμούν. Ο Γιάσερ αλ-Μικντάντ, αξιωματικός στην Αίθουσα Επιχειρήσεων για την Απελευθέρωση της Δαμασκού, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί σε συγκεκριμένα σημεία, με σκοπό να πιέσουν τις δυνάμεις του καθεστώτος να παραδοθούν, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα είναι ασφαλείς.
Η οργάνωση που συντονίζει τις δυνάμεις στη νότια Συρία περιλαμβάνει την Χάγιατ Ταχρίρ Αλ Σαμ, το Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση, το οποίο χρηματοδοτείται από την Τουρκία, και τη Τζάις αλ-Ίζα, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.
Ο στρατιωτικός περιέγραψε την κατάληψη της πόλης Μοανταμίγια στα δυτικά προάστια της Δαμασκού, όπου οι περισσότερες κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν μπροστά από τους αντάρτες, αφήνοντας μόνο 70 στρατιώτες του συριακού στρατού. «Δόθηκαν οδηγίες στις ομάδες μας να μην εμπλακούν σε μάχες και να προσπαθήσουν να πείσουν τους στρατιώτες να παραδοθούν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία», δήλωσε ο αλ-Μικντάντ.