Η Κέιτ Μπους έχει απευθύνει έκκληση προς τους υπουργούς της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να διασφαλίσουν την προστασία των καλλιτεχνών από την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Η γνωστή τραγουδίστρια και στιχουργός αναφέρθηκε στην ανησυχία σχετικά με την εκμετάλλευση των έργων τέχνης που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα από την ΤΝ, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας που εκφράζουν οι εκπρόσωποι των δημιουργικών κλάδων και της πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από το θέμα.
Η δήλωση της Κέιτ Μπους
Η Μπους έχει υπογράψει μία αίτηση μαζί με άλλους διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Τζούλιαν Μουρ, Κέβιν Μπέικον, Στίβεν Φράι και Τομ Γιορκ από τους Radiohead. Η αίτηση, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 36.000 υπογραφές, τονίζει ότι «η χρήση δημιουργικών έργων χωρίς άδεια για την εκπαίδευση της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί σοβαρή και άδικη απειλή για το βιοπορισμό των καλλιτεχνών και δεν θα πρέπει να επιτρέπεται». Οι υπογράφοντες ζητούν κυβερνητική παρέμβαση ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των δημιουργών.
Ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία
Μια παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι σε μόλις τέσσερα χρόνια, το 25% των μουσικών θα μπορούσε να επηρεαστεί οικονομικά από τη μουσική που παράγεται από ΤΝ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δημιουργοί μουσικής ενδέχεται να χάσουν έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με ετήσια απώλεια 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2028, εάν συνεχιστεί η ανάπτυξη της γεννητικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Σήμερα, η αγορά για την παραγωγική ΤΝ εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ, με πρόβλεψη να φτάσει τα 63,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.
Η θέση του Πιτερ Κάιλ
Ο Πιτερ Κάιλ, υπουργός επιστήμης και τεχνολογίας, αναμενόταν να ξεκινήσει διαβούλευση σχετικά με ένα σύστημα που θα απαιτούσε από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να δηλώνουν αν δεν επιθυμούν την αξιοποίηση του έργου τους για την εκπαίδευση αλγορίθμων ΤΝ. Ο Κάιλ πιστεύει ότι η ΤΝ μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Ωστόσο, οι υπουργοί δεν έχουν επιβεβαιώσει αν αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα.
Η πρόταση της Tech UK
Η Tech UK έχει προτείνει τη δημιουργία μιας «πιο ανοικτής» αγοράς, όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα με τη μορφή πληρωμών. Προτείνει ένα νομικά εφαρμόσιμο σύστημα εξαίρεσης (opt-out), το οποίο θα επιτρέπει στα μέλη της να συλλέγουν δεδομένα από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων που δεν αρνούνται ενεργά. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους δημιουργούς, οι οποίοι ζητούν ρυθμίσεις opt-in που θα τους επιτρέπουν να αμείβονται για την εκπαίδευση αλγορίθμων με τα έργα τους.
Αντιδράσεις από άλλους καλλιτέχνες
Ο Τομ Γιορκ και ο Μπιορν Ουλβέους των Abba έχουν επίσης υπογράψει την αίτηση μαζί με την Κέιτ Μπους. Ο Ουλβέους δήλωσε ότι η Μπους είναι μία από τις πιο σημαντικές φωνές που έχουν προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αγωνιστούν για τους καλλιτέχνες ώστε να αμείβονται δίκαια.
Δηλώσεις στελεχών της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Εντ Νιούτον-Ρεξ, πρώην στέλεχος εταιρείας ΤΝ που παραιτήθηκε λόγω ανησυχιών για τα πνευματικά δικαιώματα, ανέφερε ότι οι δημιουργοί οργανώνονται και υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση στην εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Υπογράμμισε ότι η γεννητική ΤΝ μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο δημιουργικότητας, αλλά επί του παρόντος οι περισσότερες εταιρείες εκμεταλλεύονται άδικα τα έργα των δημιουργών.
Ανησυχίες από την υπουργό Πολιτισμού
Η Λίζα Νάντι, υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία ενός συστήματος εξαίρεσης. Ανέφερε ότι έχουν εξεταστεί οι περιορισμοί παρόμοιας νομοθεσίας σε άλλες χώρες και ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτού, καθώς οι εκδότες έχουν παραπονεθεί ότι η εξαίρεση από την Google μπορεί να τους καθιστά αόρατους στις αναζητήσεις.
*Πηγή: The Guardian