13.6 C
Athens
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήTelegram: Η «Ηλεκτρονική Αγορά Σκλάβων» - Πώς το ISIS εκμεταλλευόταν την πλατφόρμα...

Telegram: Η «Ηλεκτρονική Αγορά Σκλάβων» – Πώς το ISIS εκμεταλλευόταν την πλατφόρμα για δουλεμπόριο

Η εφαρμογή μηνυμάτων Telegram υπηρέτησε για χρόνια ως πλατφόρμα για την «ψηφιακή αγορά δουλεμπορίου» που είχε δημιουργήσει το ISIS, από το 2014 έως την κατάρρευσή του το 2019. Μια εκτενής έρευνα από τη Le Monde αποκαλύπτει ότι οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η διαδικτυακή αγορά του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύτηκε τους Γιαζίντι, προβαίνοντας σε φρικτές σφαγές και διώξεις κατά των ανθρώπων αυτών, κυρίως στο Βόρειο Ιράκ. Οι Γιαζίντι υπέστησαν τρομακτικές βιαιότητες, με χιλιάδες θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένα άτομα σε μια εκστρατεία γενοκτονίας. Από το 2014 έως το 2017, πάνω από 5.000 άντρες Γιαζίντι εκτελέστηκαν, ενώ πάνω από 10.000 γυναίκες και παιδιά απήχθησαν και πουλήθηκαν, πολλές από αυτές ως «σκλάβες του σεξ».

Κούρδοι Γιαζίντι εκτοπισμένοι από τον ΙSIS

Ο γολοθάς της Ιμάν

Η Le Monde ερεύνησε την περίπτωση μιας ανήλικης Γιαζίντι, της Ιμάν (το όνομά της έχει αλλάξει για λόγους ασφαλείας), η οποία σε ηλικία τριών ετών απήχθη και υποδουλώθηκε από το ISIS. Μετά την επιβίωσή της από τις σφαγές στο Σιντζάρ, η Ιμάν πέρασε δύο χρόνια αλλάζοντας «ιδιοκτήτες» και τελικά απελευθερώθηκε το 2016 μέσω μιας ριψοκίνδυνης επιχείρησης διάσωσης.

«Πωλείται σκλάβα 12 ετών, της έχουν πάρει την παρθενιά, πολύ όμορφη, κατοικεί στη Ράκα, 13.000 δολάρια, τελευταία ευκαιρία!!!», ανέφερε μια αγγελία στο Telegram.

Μετά την απαγωγή της, η Ιμάν μεταφέρθηκε στη Μοσούλη και στη συνέχεια στη Ράκα, όπου προσφερόταν προς πώληση. Η αγγελία που τη διαφήμιζε ανέφερε ότι η Ιμάν «βρέχει το κρεβάτι», υποδεικνύοντας την κακή της κατάσταση.

Η εκτεταμένη αγορά ανθρώπων μέσω του Telegram άνθισε ανενόχλητη μέχρι την κατάρρευση του ISIS το 2019, με παιδιά και γυναίκες να πωλούνται ως «εμπόρευμα» σε τζιχαντιστές.

O ISIS σκότωνε τους άντρες Γιαζίντι, και πουλούσε παιδιά και γυναίκες ως σκλάβους, μέσω Telegram

Ο σωτήρας των ομήρων

Στο μεταξύ, ο Μπαζάντ Φαρχάν, ένας 30χρονος Γιαζίντι, παρακολουθούσε το εμπόριο ανθρώπων, προσπαθώντας να διασώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους από τα χέρια του ISIS. Αφήνοντας την οικογενειακή του επιχείρηση, αφιερώθηκε στην αποκατάσταση των θυμάτων και στην καταγραφή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τους τζιχαντιστές.

Το 2018, ο Φαρχάν δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά των Γιαζίντι, συνεργαζόμενος με τη Διεθνή Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σημείωσε ότι το Telegram λειτουργούσε ως «αγορά τρόμου», επιτρέποντας την πώληση ανθρώπων και την προώθηση των εγκλημάτων του ISIS.

«Το Telegram είναι η Amazon της δουλείας», δήλωσε ο Φαρχάν, αναφερόμενος στη χρήση της εφαρμογής για την πώληση ανθρώπων.

Ο Φαρχάν κατάφερε να διεισδύσει σε ομάδες του Telegram, εντοπίζοντας θύματα και προσποιούμενος ότι ήθελε να τα αγοράσει προκειμένου να τα απελευθερώσει.

Σκλαβοπάζαρο

Μέσα από τις ομάδες του Telegram, φωτογραφίες παιδιών διακινούνταν ως «εμπόρευμα». Κορίτσια προεφηβικής ηλικίας φωτογραφίζονταν σε προκλητικές πόζες, ενώ οι αγγελίες προσδιόριζαν τις τιμές τους, φτάνοντας μέχρι 13.000 δολάρια για μια 12χρονη. Οι τζιχαντιστές δεν δίσταζαν να αποκαλύψουν τις φωνές τους σε φωνητικά μηνύματα, προσφέροντας πληροφορίες για τις «σκλάβες» που πωλούν.

Telegram: Η Amazon του δουλεμπορίου

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν το Telegram για να διαχειρίζονται το δουλεμπόριο βάσει του νόμου της Σαρία, όπου κορίτσια μπορούσαν να «παντρευτούν» από την ηλικία των 9 ετών. Ο Φαρχάν κατέγραψε τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν και συγκέντρωσε στοιχεία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσποιούμενος ότι ήθελε να αγοράσει θύματα, ο Φαρχάν κατάφερε να απελευθερώσει 55 γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Περιμένοντας δικαιοσύνη

Από το 2018, ο Φαρχάν έχει καταθέσει στοιχεία σε διεθνείς οργανισμούς και αστυνομικές αρχές, προσπαθώντας να φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης. Στο Παρίσι, κατέθεσε σε ανώτερα αστυνομικά όργανα και κατάφερε να πείσει θύματα να τον ακολουθήσουν στη Γαλλία για να καταθέσουν.

Ο Ντούροφ υπό κράτηση

Η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτή του Telegram, στις 24 Αυγούστου στο Παρίσι, έχει αναζωπυρώσει τις ελπίδες για δικαιοσύνη. Ο Ντούροφ βρίσκεται υπό έρευνα για σοβαρά εγκλήματα και οι κατηγορίες περιλαμβάνουν την αποτυχία του να απαντήσει σε αιτήματα των αρχών σχετικά με την εμπορία ανθρώπων μέσω της πλατφόρμας του. Παρά τις καταγγελίες, η έρευνα δεν έχει επεκταθεί συγκεκριμένα στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν μέσω του Telegram.

Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει τη χρήση του Telegram για την εμπορία ανθρώπων από το 2016, με τον Φαρχάν να δηλώνει ότι ο Ντούροφ δεν θα μπορούσε να μην είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες αυτές.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο