13.8 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤηλεγράφημα: Αβεβαιότητες για το μέλλον μετά τις νομικές περιπέτειες του ιδρυτή του

Τηλεγράφημα: Αβεβαιότητες για το μέλλον μετά τις νομικές περιπέτειες του ιδρυτή του

Οι προσδοκίες του Telegram να πραγματοποιήσει μια κερδοφόρα δημόσια εγγραφή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα, λόγω των ποινικών κατηγοριών που απαγγέλθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλό του. Οι κάτοχοι ομολόγων της εταιρείας αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές ζημίες λόγω των πρόσφατων εξελίξεων.

Ο Πάβελ Ντούροφ, το αφεντικό της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές προκαταρκτικές κατηγορίες στη Γαλλία, που σχετίζονται με την υποτιθέμενη αποτυχία του Telegram να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα στην πλατφόρμα του. Ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες ενδέχεται να επιφέρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών.

Ο Ντούροφ, που έχει παραμείνει πολίτης δύο χωρών (της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ωστόσο του απαγορεύεται να φύγει από τη Γαλλία.

Δυσκολίες για το Telegram

Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική για την εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, καθώς ο Ντούροφ προσπαθεί να μεγαλώσει την επιχείρηση, έχοντας στόχο την πιθανή εισαγωγή της στο χρηματιστήριο μέχρι το 2026.

Η Telegram ανήκει αποκλειστικά στον Ντούροφ, ο οποίος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Ο Ντούροφ είχε καταβάλει προσπάθειες για να δημιουργήσει έσοδα, εισάγοντας αρχικές συνδρομές και διαφημιστικά μοντέλα προκειμένου να καταστήσει την επιχείρηση “οικονομικά βιώσιμη”.

Σύμφωνα με οικονομικές εκθέσεις για το 2023, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από τους Financial Times και δεν είχαν γίνει γνωστές προηγουμένως, η Telegram είχε έσοδα 342 εκατομμυρίων δολαρίων, με λειτουργικές ζημίες 108 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνολικές ζημίες ανήλθαν περίπου σε 173 εκατομμύρια δολάρια μετά από φόρους.

Ο Ντούροφ είχε δηλώσει στους Financial Times τον Μάρτιο ότι προγραμματίζει την δημόσια εγγραφή μετά την απόρριψη προσφορών από πιθανούς επενδυτές που, σύμφωνα με εκείνον, προσέφεραν στο Telegram αξιολογήσεις άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγωγής μπορεί να συναντήσει δυσκολίες, καθώς οι διαφημιστές μπορεί να διστάσουν να ξοδέψουν χρήματα σε μια πλατφόρμα που σχετίζεται με επίμαχο υλικό, όπως η φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για την Telegram

Η Telegram, αν και ανήκει εξ ολοκλήρου στον Ντούροφ, έχει αντλήσει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω δανεισμού που λήγει το 2026. Αυτό περιλαμβάνει μια προσφορά ομολόγων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021, με επενδυτές κρατικά κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι, καθώς και 330 εκατομμύρια δολάρια που εξασφαλίστηκαν νωρίτερα φέτος.

Telegram

Ο Ντούροφ επένδυσε προσωπικά τουλάχιστον 64 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα της Telegram, ως μέρος των εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας.

Η τιμή των ομολόγων της Telegram έχει υποχωρήσει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες και διαπραγματεύεται περίπου στα 87 σεντς ανά δολάριο, με απόδοση πάνω από 16%, από 96 σεντς προτού γίνει η σύλληψη του Ντούροφ το Σάββατο. Οι κάτοχοι ομολόγων έχουν την επιλογή να μετατρέψουν το μη εξασφαλισμένο χρέος σε μετοχές με έκπτωση στην τιμή της δημόσιας εγγραφής εάν αυτή πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος Μαρτίου 2026.

Ανησυχίες των κατόχων ομολόγων

«Θα αγοράσουν οι επενδυτές μετοχές σε μία δημόσια εγγραφή αν έχουν αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα της Telegram; Δεν είμαι σίγουρος. Οι επενδυτές ομολόγων ίσως βρίσκονται σε παρόμοιο δίλημμα», δήλωσε ένας ομολογιούχος. Παράλληλα, σημείωσε ότι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αποκτήσουν την εταιρεία σε χαμηλότερη τιμή. «Σε κάθε περίπτωση, δεν περιμένω γρήγορη ανάκαμψη στην αξία των ομολόγων».

Ένας άλλος ομολογιούχος ανέφερε ότι δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση από την Telegram μετά από την είδηση της σύλληψης.

Η εταιρεία είναι στενά συνδεδεμένη με το Toncoin, ένα κρυπτονόμισμα που αναπτύχθηκε από την ομάδα της Telegram και προσελκύει επενδυτές από τη Ρωσία.

Για το 2023, οι οικονομικές απώλειες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την ανατίμηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η εταιρεία, η αξία των οποίων φθάνει σχεδόν τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, το 2024, η εταιρεία πούλησε επίσης Toncoins για περισσότερα από 244 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Ωστόσο, οι αξίες των ψηφιακών περιουσιακών τους έχουν πληγεί από τη σύλληψη του Ντούροφ, με το Toncoin να σημειώνει πτώση σχεδόν 20% μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Ντούροφ

Το μέλλον του Πάβελ Ντούροφ και της Telegram παραμένει αβέβαιο. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα διαχειριστεί την πλατφόρμα ή αν θα αναθέσει τις ευθύνες σε μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων συνεργατών, σε μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί για μια κουλτούρα παρόμοια με αυτή των λατρειών.

Ο CEO του Telegram Πάβελ Ντούροφ

Ο Ντούροφ δήλωσε ότι η εταιρεία έχει μόνο περίπου 50 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 30 αυστηρά ελεγμένων μηχανικών. Η διαδικασία πρόσληψης περιλαμβάνει διαγωνισμούς προγραμματισμού, με τον Ντούροφ να προσπαθεί να προσελκύσει τους νικητές. Οι περισσότεροι υπάλληλοι προέρχονται από την Ουκρανία και προσφέρονται υψηλοί μισθοί.

«Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κινητικότητα στην ομάδα μας», ανέφερε ο Ντούροφ. «Οι υπάλληλοί μας πιστεύουν στην αποστολή της εταιρείας και κόπτονται για την πρόοδό της».

Προστασία των δεδομένων

Ο Ντούροφ είναι κεντρική μορφή στη λήψη αποφάσεων και ισχυρίζεται ότι ο ρυθμός καινοτομίας είναι πιο σμιλευμένος, σαν αυτός μιας νεοσύστατης επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου ως συνδιευθυντή ή ιδιοκτήτη. Είμαι ο ηγέτης του προϊόντος και καμία νέα δυνατότητα δεν λανσάρεται χωρίς τη δική μου εμπλοκή».

Ο Ντούροφ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Telegram ακολουθεί μια προσέγγιση “hands-off” στην παρακολούθηση περιεχομένου, υποστηρίζοντας την ελευθερία του λόγου. Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν έχει μοιραστεί καθόλου δεδομένα χρηστών με τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων.

Η εταιρεία δεν έχει εκδώσει κάποια δήλωση αμέσως μετά τις κατηγορίες ή δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Μετά τη σύλληψη του Ντούροφ, η Telegram δήλωσε ότι «δεν έχει τίποτα να κρύψει», προσθέτοντας ότι είναι «παράλογο» να επικαλούνται τη υπευθυνότητα για την κακοποίηση της πλατφόρμας.

Πηγή: ΟΤ.gr

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια