Η δημοτικότητα της Γερμανίας στη Ρωσία έχει υποστεί σημαντική μεταβολή από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Πριν από τη σύγκρουση, η πλειοψηφία των Ρώσων είχε θετική γνώμη για τη Γερμανία, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης Levada, το 62% των Ρώσων τώρα εκφράζει «κακή» ή «μάλλον κακή» γνώμη για τη χώρα αυτή.
Ο Ρώσος κοινωνιολόγος Λεβ Γκούντκοφ, επικεφαλής του Levada, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη τον Μάιο στο Βερολίνο. Επεσήμανε ότι μέχρι το 2019, το 61% των Ρώσων είχαν θετική άποψη για τη Γερμανία, ωστόσο οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά. «Η υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων να θεωρεί τη Γερμανία εχθρική χώρα. Το καθοριστικό σημείο ήταν η αρχή του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γκούντκοφ σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Στη δημοσκόπηση, το 64% των Ρώσων αποδοκιμάζει την κριτική που ασκεί η Γερμανία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξή της στους Ουκρανούς, ενώ μόλις το 11% εκφράζει κατανόηση για τη στάση της Γερμανίας. «Η αυξημένη αντιγερμανική προπαγάνδα έχει σαφώς επηρεάσει την κοινή γνώμη στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Γκούντκοφ.
Το Κέντρο Levada, αν και λειτουργεί υπό την πίεση των ρωσικών αρχών, εξακολουθεί να διατηρεί την ανεξαρτησία του. Το 2016, η ρωσική δικαιοσύνη το είχε χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα», γεγονός που τονίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
«Η χώρα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση»
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 71% των Ρώσων πιστεύει ότι η χώρα τους προχωρά «προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ το 17% θεωρεί ότι κινείται σε λάθος δρόμο, κυρίως αναφερόμενοι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα 13% δεν μπορεί να αποφασίσει με σιγουριά.
Η έρευνα, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1994, περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα της κοινής γνώμης. Το 67% των Ρώσων δηλώνει ότι η διάθεσή τους είναι σταθερή, ποσοστό που παραμένει σταθερό από το 1999, ενώ οι αρνητικές διαθέσεις έχουν μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (12%). Για πρώτη φορά, οι θετικές διαθέσεις (16%) υπερβαίνουν αυτές των αρνητικών συναισθημάτων.
Διαφορετικές αντιλήψεις ανά ηλικιακή ομάδα
Οι νέοι κάτω των 24 ετών (26%) και οι ερωτηθέντες που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν διαρκή αγαθά (22%) είναι πιο πιθανό να αναφέρουν καλή διάθεση. Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι (55 ετών και άνω) και οι ερωτηθέντες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι βιώνουν ένταση και νοσταλγία.
Οι Ρώσοι που πιστεύουν ότι η χώρα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση συχνά αναφέρουν την «ανάπτυξη της οικονομίας» (23%) και τη «σωστή πολιτική» (18%). Από την άλλη πλευρά, όσοι θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος δρόμο, συχνά αναφέρονται στον «μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία» (42%) και την «άνοδο των τιμών» (27%).
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.600 ατόμων από 137 δήμους σε 50 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.