Η διπλωματία του Ιράν ζήτησε χθες, Κυριακή, την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και τον αποκλεισμό του από τα Ηνωμένα Έθνη, μετά από έναν βομβαρδισμό στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία δεν έχουν τέλος.
Η μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι τουλάχιστον εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολά από τον Λίβανο, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό νότια της Δαμασκού, σε διαμέρισμα που ανήκε σε μέλη του σιιτικού κινήματος, συμμάχου του Ιράν.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, καταδίκασε με έντονο τρόπο τη «βάρβαρη επίθεση» που διαπράχθηκε από το «σιωνιστικό καθεστώς» στη Δαμασκό και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων και του αποκλεισμού του από τα Έθνη.
Δείτε βίντεο μετά την επίθεση:
Israel reportedly launched multiple airstrikes on the town of Sayyida Zeinab in Syria, home to the Tomb of Zaynab bint Ali, a Shia Holy Site pic.twitter.com/GpQxVnutuQ
— Beyond Headlines (@Headline_Beyond) November 10, 2024
Εκατοντάδες ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία
Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη γειτονική χώρα, στοχεύοντας κυρίως τον συριακό στρατό και οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, όπως η λιβανική Χεζμπολά, η οποία έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.
Οι βομβαρδισμοί αυτοί έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την κήρυξη ανοικτού πολέμου από το Ισραήλ κατά της Χεζμπολά στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου.
Το Ισραήλ, το οποίο σπανίως σχολιάζει δημοσίως τις επιθέσεις του, έχει εστιάσει πρόσφατα στους στόχους που σχετίζονται με τις διελεύσεις στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου, κατηγορώντας τη Χεζμπολά ότι τις χρησιμοποιεί για να προμηθεύεται όπλα και πυρομαχικά από τη Συρία.
Ως ορκισμένος εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο σε δύο μέτωπα: εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολά στον Λίβανο, δύο κινημάτων που είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης, η οποία δημόσια υποστηρίζει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ