«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» φαίνεται να υπονοεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς προσπαθεί να βρει λύσεις στο δύσκολο θέμα της μετανάστευσης, το οποίο είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός εκλέχθηκε τον Ιούλιο, είχε δεσμευτεί να ανανεώσει και να ενισχύσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το ζήτημα της μετανάστευσης φαίνεται να είναι «αναγκαστικά» στο επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών του.
Η Ιταλία φαίνεται να είναι μια καλή αρχή για αυτό το θέμα, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της υπηρεσίας που επιβλέπει τα ευρωπαϊκά σύνορα, η νότια Ευρώπη έχει καταφέρει να μειώσει την εισροή παράτυπων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική κατά 64%. Αυτή η «επιτυχία» έχει συχνά αποδοθεί στις συνεργασίες και τις συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει η Ιταλίδα πρωθυπουργός με χώρες όπως η Αλβανία, η Λιβύη και η Τυνησία.
Γιατί υπάρχει έντονη εσωτερική κριτική για τη συνάντηση Στάρμερ-Μελόνι
Ωστόσο, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στην Ιταλία δεν έχει λάβει θετικά σχόλια από τα βρετανικά ΜΜΕ. Πολλοί επισημαίνουν τη διαφορά στο πολιτικό υπόβαθρο του Στάρμερ, ο οποίος προέρχεται από τον σοσιαλιστικό χώρο, και της Μελόνι, που ανήκει στη δεξιά της Ιταλίας. Η πιθανότητα να βρουν κοινό έδαφος, ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης, φαίνεται δύσκολη.
Πριν από τη συνάντησή του με τη Μελόνι, ο Στάρμερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει παρόμοιες πρακτικές σχετικά με τη μετανάστευση. Όταν ρωτήθηκε για την Αλβανία και την κράτηση μεταναστών εκεί, απάντησε: «Είναι νωρίς ακόμη, αλλά ενδιαφέρομαι να μάθω πώς λειτουργεί και πιστεύω ότι όλοι έχουν».
Πολλές ομοιότητες με το πρώτο νομοσχέδιο που κατήργησε ο ίδιος ο Στάρμερ
Πολλοί σχολιάζουν ότι αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Ρουάντα που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών και το οποίο είχε επικριθεί έντονα από την τρέχουσα κυβέρνηση των Εργατικών. Σήμερα το πρωί, η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε σε βρετανικό μέσο ότι «πάντα δείχνουμε ενδιαφέρον για κάτι που λειτουργεί», προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Ρουάντα είναι «τελείως διαφορετικό» από εκείνο της Αλβανίας.
Αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα μπορούσε να είναι μια πιθανή συνεργασία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Αλβανίας, οι διαφορές μεταξύ της ιταλο-αλβανικής συμφωνίας και της συμφωνίας του Λονδίνου με τη Ρουάντα φαίνονται σημαντικές, κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών κέντρων.
Στη Ρουάντα, οι τοπικές αρχές θα είχαν τον πλήρη έλεγχο των μεταναστών, ενώ στην Αλβανία η διαχείριση παραμένει στα χέρια των Ιταλών.
Σήμερα το πρωί, ο Κιρ Στάρμερ επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για τη Μετανάστευση στην Ιταλία, και στις 13:00 ώρα Αγγλίας αναμένεται να παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου με τη Μελόνι.
Τα στοιχεία για το Κανάλι της Μάγχης
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κανάλι της Μάγχης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ανίκανο να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του 2024 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σχεδόν 22.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει το Κανάλι, αριθμός μεγαλύτερος από την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2024, οι αιτήσεις ασύλου έχουν φτάσει τις 97.000, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων. Στις επόμενες εβδομάδες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο, το Παρίσι και το Δουβλίνο, προκειμένου να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη.