13.6 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤουρκία: Ο ανεξερεύνητος πόλεμος

Τουρκία: Ο ανεξερεύνητος πόλεμος

Το πρωί εκείνου του Οκτωβρίου, καθώς οι τούρκοι κομάντος έφταναν στο Ναϊρόμπι, οι στόχοι τους – μέλη του κινήματος Γκιουλέν – συνέχιζαν ανυποψίαστοι τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ορισμένοι επέστρεφαν από ραντεβού για βίζα με τις οικογένειές τους, άλλοι έδιναν εξετάσεις οδήγησης, ενώ πολλοί βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους καθοδόν προς τη δουλειά τους.

Η επιχείρηση απαγωγών

Μέχρι το μεσημέρι, επτά τούρκοι υπήκοοι είχαν απαχθεί υπό την απειλή όπλου από μασκοφόρους πράκτορες που ταξίδευαν σε οχήματα χωρίς σήμανση. Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας, οι τρεις από τους απαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μεταφέρθηκαν σε έναν απομακρυσμένο αεροδιάδρομο κοντά στην πρωτεύουσα της Κένυας και αναγκάστηκαν με τη βία να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο που τους μετέφερε σε μια τουρκική φυλακή.

Η Άγκυρα έχει χρησιμοποιήσει μυστικές φυλακές και λίστες παρακολούθησης υπόπτων, πέρα από τις απαγωγές.

Αυτές οι παράνομες απαγωγές είναι οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά από πάνω από 118 που έχει ενορχηστρώσει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, η διαβόητη MIT, σε 28 χώρες την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας την μία από τις πιο επιθετικές υπηρεσίες διεθνώς σε αυτό το είδος παράνομων επιχειρήσεων. Αυτή η δραστηριότητα συνιστά έναν «άγνωστο πόλεμο» που διεξάγει η τουρκική κυβέρνηση κατά όποιων θεωρεί αντιπάλους και τρομοκράτες, παραβιάζοντας πολλούς διεθνείς νόμους.

Στο Ναϊρόμπι, όπως αποκαλύπτει η «Washington Post», η MIT συνεργάστηκε με στελέχη της κυβέρνησης της Κένυας για να πραγματοποιήσει τις απαγωγές και κατάφερε να παρακάμψει τα δικαστήρια της αφρικανικής χώρας. Η Τουρκία θεωρεί αυτή την παγκόσμια εκστρατεία ως τον δικό της «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ακολουθώντας τη φρασεολογία που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές κυβερνήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στρατηγικές καταστολής

Η Άγκυρα δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση της φρασεολογίας, αλλά εφαρμόζει και το σχετικό εγχειρίδιο των ΗΠΑ. Εκτός από τις απαγωγές, έχει χρησιμοποιήσει μυστικές φυλακές και κρατήσεις, καθώς και λίστες παρακολούθησης υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον μιας αναφοράς σε βασανιστήρια, όπως εικονικός πνιγμός, κατά εξόριστων, σύμφωνα με έγγραφα του ΟΗΕ και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να εκφοβίσει και να επαναπατρίσει βίαια τους επικριτές της που ζουν στην εξορία, χαρακτηρίζοντάς τους τρομοκράτες. Αυτές οι παράνομες ενέργειες θεωρούνται από δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας ως προσπάθεια νομιμοποίησης μιας διεθνούς εκστρατείας καταστολής, η οποία επιτρέπει τη χρήση βίας και εκφοβισμού κατά των εξόριστων που θεωρούνται πολιτική απειλή.

Περίπτωση Ναϊρόμπι

Αναφορικά με τις απαγωγές στην Κένυα, οι τέσσερις τούρκοι που απήχθησαν ήταν ηλικίας 40 έως 55 ετών και κανείς τους δεν είχε κατηγορηθεί για κάτι στην αφρικανική χώρα. Δύο από αυτούς βρίσκονταν στη διαδικασία εξασφάλισης βίζας για μετεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο 46χρονος Μουσταφά Γκεντς, που ζούσε στην Κένυα επί 24 χρόνια, υπηρέτησε ως διευθυντής ιδιωτικού σχολείου που ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Omeriye, το οποίο συνδέεται με τον Γκιουλέν.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κένυας συνεργάστηκε με τη MIT σε μια επιχείρηση που περιλάμβανε μήνες παρακολούθησης και σχεδιάστηκε ώστε να παρακάμψει τα δικαστήρια και τις διεθνείς νομικές προστασίες. Η απαγωγή ενός από τους στόχους έγινε λίγο μετά τις 7:30 το πρωί σε δρόμο στο βορειοδυτικό Ναϊρόμπι, σύμφωνα με τον Νεσντέτ Σεΐτογλου, έναν από τους τρεις τούρκους υπηκόους που απήχθησαν και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ψεύτικες υποσχέσεις

Όταν διαδόθηκαν τα νέα για τις απαγωγές, δυτικοί διπλωμάτες, εκπρόσωποι του ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησαν μια έντονη προσπάθεια να εμποδίσουν την Κένυα να μεταφέρει τους αιχμαλώτους στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, σε ιδιωτική συνομιλία με δυτικό διπλωμάτη, δήλωσε ότι οι τούρκοι πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα και ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει το διεθνές δίκαιο πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για τη μεταφορά τους.

Ωστόσο, οι τέσσερις είχαν ήδη μεταφερθεί. Αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε μια μυστική πτήση που αναχώρησε από απομακρυσμένο αεροδιάδρομο την ημέρα της απαγωγής και προσγειώθηκαν δύο ώρες αργότερα, πιθανώς στη Σομαλία, όπου η Τουρκία διαθέτει μεγάλη στρατιωτική εγκατάσταση. Από εκεί, οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε άλλο αεροπλάνο για την Τουρκία.

Η εμπλοκή της Κένυας την τοποθετεί σε έναν διευρυνόμενο κατάλογο χωρών που συνεργάζονται με την Τουρκία για εξωδικαστικές παραδόσεις, περιλαμβάνοντας χώρες όπως η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τις ακούσιες εξαφανίσεις.

Βασανιστήρια και εκβιασμοί

Η έκθεση αναφέρει ότι οι τουρκικές Αρχές καταφεύγουν σε μυστικές επιχειρήσεις όπου οι συλληφθέντες εξαφανίζονται βίαια για εβδομάδες και υποβάλλονται συχνά σε βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση. Οι μάρτυρες έχουν αναφέρει περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας, εικονικού πνιγμού με νερό και κρεμάσματος ανάποδα για ώρες.

Η Τουρκία προσελκύει χώρες σε αυτές τις έκνομες συνεργασίες με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, στην Κένυα έχει δεσμευτεί να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέου εμπορικού κέντρου κοντά στο Ναϊρόμπι, ενώ οι τουρκικές βιομηχανίες όπλων επιδιώκουν να γίνουν βασικοί προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού στις ένοπλες δυνάμεις της Κένυας.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο