Στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Τουρκίας», όπου διαμένει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ιράν, οι ισραηλινές επιθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων.
Οι σχέσεις Τουρκίας και Ιράν περιλαμβάνουν στοιχεία ανταγωνισμού, αλλά και συνεργασίας, με την ιστορία να δείχνει τις μεταβαλλόμενες δυναμικές τους.
Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν πάντα θετική επίδραση στις σχέσεις τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προκύψουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα κατά της ισραηλινής επιθετικότητας, η οποία απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει τη φωνή της με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τη διπλωματία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να τερματιστεί η βία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αυξάνει τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους αμάχους, ιδίως στη Γάζα, όπου παρατηρούνται σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.
Τα αγκάθια στις σχέσεις
Παρά τις κοινές τους θέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας και Ιράν έχουν και τα αγκάθια τους. Η Τεχεράνη εκφράζει την αντίθεσή της στα σχέδια της Άγκυρας για τη δημιουργία του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, ο οποίος θα διέρχεται από τα ιρανικά σύνορα και θα συνδέει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν και τις τουρκογενείς χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Από την πλευρά της, η Τουρκία ανησυχεί για τις στενές σχέσεις του Ιράν με την κουρδική παράταξη της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, με έδρα τη Σουλεϊμανίγια στο Βόρειο Ιράκ. Παρά τις διαφωνίες αυτές, οι δύο χώρες υποστηρίζουν τη Χαμάς στον πόλεμο της Γάζας και διατηρούν ανεπτυγμένες εμπορικές σχέσεις, με τον όγκο του εμπορίου τους να φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ