Η στρατηγική του Τραμπ για την Ουκρανία
Οι σκέψεις του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αρχίζουν να γίνονται πιο σαφείς, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει το κύριο βάρος της υποστήριξης προς την Ουκρανία, παρέχοντας στρατεύματα για την εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός και όπλα για την αποτροπή της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Παρίσι στις 7 Δεκεμβρίου, ο Τραμπ ανέφερε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επιθυμεί μια ισχυρή και καλά εξοπλισμένη Ουκρανία να προκύψει από οποιαδήποτε παύση των εχθροπραξιών. Οι αξιωματούχοι που παρευρέθηκαν στη συνάντηση επισημαίνουν ότι ο Τραμπ επιθυμεί ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία ως παρατηρητές της κατάπαυσης του πυρός, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αν και δεν θα συμμετάσχουν αμερικανικά στρατεύματα.
Ο Τραμπ επίσης προέτρεψε τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να πείσουν την Κίνα να ασκήσει πίεση στο Κρεμλίνο για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Οι συζητήσεις περιλάμβαναν τη χρήση δασμών ως διαπραγματευτικό εργαλείο, εάν το Πεκίνο δεν συμφωνήσει να αναλάβει δράση.
Η αντίθεση του Τραμπ στη βοήθεια προς την Ουκρανία
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχίες στο Κίεβο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την πιθανότητα διακοπής της στήριξης. Ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει περισσότερη βοήθεια συνολικά, η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη παραμένει κρίσιμη για την Ουκρανία, η οποία βασίζεται κυρίως σε προμήθειες από τις ΗΠΑ για να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα.
Ορισμένοι σύμβουλοι του Τραμπ υποστήριξαν ιδιωτικά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποστείλει στην Ουκρανία όπλα που μπορούν να πλήξουν βαθύτερα τη Ρωσία, θεωρώντας ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να ωθήσει τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο ίδιος ο Τραμπ καταδίκασε αυτήν την κίνηση, δηλώνοντας ότι η εκτόξευση πυραύλων στη Ρωσία είναι πολύ επικίνδυνη.
Συμφωνία Ζελένσκι και Τραμπ για ευρωπαϊκά στρατεύματα
Οι συνομιλίες σχετικά με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι σε πρώιμο στάδιο, με πολλές εκκρεμότητες όπως οι συμμετέχουσες χώρες, ο αριθμός των στρατευμάτων και ο ρόλος των ΗΠΑ. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μεταξύ Βρετανών και Γάλλων αξιωματούχων έχουν επεκταθεί για να περιλάβουν τον Τραμπ, τον Ζελένσκι και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο Ζελένσκι και η Ουκρανία επιθυμούν μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Στη διάρκεια της συνάντησης στο Παρίσι, ο Τραμπ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ειρηνευτική δύναμη και ο ρόλος των ΗΠΑ
Οποιεσδήποτε ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν θα είναι μέρος μιας ειδικής ειρηνευτικής ή παρατηρητικής δύναμης και δεν θα αποτελούν επιχείρηση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης φαίνεται να είναι επιφυλακτικές σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με ρωσικές επιθέσεις, εάν υπάρξει παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε αποστολή στρατευμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει υποστήριξη από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν είναι σαφές εάν μια κυβέρνηση Τραμπ θα το εξετάσει. Ο Ζελένσκι επιθυμεί επίσης σαφείς εγγυήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο μέλλον.