Η Κροατία και το Βέλγιο αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, μετά την πτώση του προέδρου Άσαντ, μέχρι να υπάρξουν πιο σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.
Η θέση του Βελγίου για τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του βελγικού Τύπου, το Βέλγιο έχει θέσει σε αναμονή τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, καθώς η τρέχουσα κατάσταση στη Συρία είναι αβέβαιη. Το Γραφείο του Γενικού Επιτρόπου για τους Πρόσφυγες του Βελγίου (CGRS) επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο κίνδυνος επιστροφής των προσφύγων στη χώρα τους. Μέχρι στιγμής, περίπου 35.000 Σύροι έχουν λάβει προστασία στο Βέλγιο την τελευταία δεκαετία, με 4.725 νέες αιτήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καθιστώντας τους Σύρους την κυρίαρχη εθνικότητα στις αιτήσεις ασύλου.
Η υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, Νικόλ ντε Μουρ, τόνισε ότι το καθεστώς πρόσφυγα δεν είναι μόνιμο και αν η κατάσταση στη Συρία βελτιωθεί, θα ζητήσει από το CGRS να επανεξετάσει τις περιπτώσεις των Σύρων που έχουν φτάσει στο Βέλγιο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες ενέργειες προς το παρόν.
Ανάλογη απόφαση από την Κροατία
Η Κροατία ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, μετά την ανατροπή του προεδρικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νταβόρ Μποζίνοβιτς, δήλωσε ότι οι αρχές κλήθηκαν να αναστείλουν προσωρινά τα αιτήματα για άσυλο μέχρι να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ελβετία, έχουν επίσης ανακοινώσει παρόμοιες αποφάσεις, αναμένοντας την αποσαφήνιση της πολιτικής κατάστασης στη Συρία. Ο Μποζίνοβιτς τόνισε ότι οι Σύροι έχουν διαφύγει από ένα καθεστώς που έχει προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στη χώρα τους.
Εξελίξεις και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου έχουν επίσης “παγώσει” στην Ελλάδα, επηρεάζοντας περίπου 9.000 Σύρους αιτούντες άσυλο. Αυτή την πληροφορία επιβεβαίωσε και το αρμόδιο υπουργείο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να έχει επαφή με τον νέο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Μάγκνους Μπρούνερ, ενόψει του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση να ανασταλούν οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους πρόσφυγες αντανακλά τη ραγδαία μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση στη Συρία, καθώς και την αύξηση της επιρροής ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη που επιδιώκουν τον περιορισμό της μετανάστευσης.