Σήμερα, ένας 27χρονος Βρετανός, ο Τόμας Μπάρλεϊ, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια κάθειρξη για εμπρησμό σε ξε hotel που στέγαζε αιτούντες άσυλο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι τώρα στα επεισόδια που σημειώθηκαν από ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες ξέσπασαν στις αρχές Αυγούστου με στόχο μετανάστες και μουσουλμάνους.
Ο Μπάρλεϊ παραδέχθηκε ότι έβαλε φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στον οποίο προηγουμένως είχε ρίξει ξύλα, τοποθετημένο στην είσοδο ενός ξενοδοχείου κοντά στο Ρόθεραμ της βορειοδυτικής Αγγλίας, στις 4 Αυγούστου. Μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκονταν πελάτες και προσωπικό, που προσπαθούσαν να προστατευθούν από τη φωτιά.
«Νόμιζαν ότι θα καούν ζωντανοί» δήλωσε η εισαγγελέας Ελίζα Κέι, αναφορικά με τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην ασφαλή ζώνη.
Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο Μπάρλεϊ πρόσθεσε ξύλα στον ήδη φλεγόμενο κάδο, που βρισκόταν μπροστά από μια έξοδο κινδύνου του ξενοδοχείου. Το προσωπικό και οι επισκέπτες είχαν κλειστεί σε ένα δωμάτιο πανικού, φοβούμενοι για τη ζωή τους.
Επιπλέον, ο Μπάρλεϊ αναγνώστηκε ένοχος και για βίαιη ταραχή καθώς και για κατοχή επιθετικού όπλου. Ο δικαστής Τζέρεμι Ρίτσαρντσον τον καταδίκασε λέγοντας ότι οι πράξεις του Μπάρλεϊ διαπνέονταν από ρατσισμό «από την αρχή μέχρι το τέλος». Ανέφερε, επίσης, ότι ο νεαρός είχε επηρεαστεί από «κακόβουλες και ανίδεες δημοσιεύσεις» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ήσασταν ένας από τους πρωτοστάτες σε ρατσιστικές επιθέσεις που οδήγησαν σε ένα κύμα βίας», τόνισε ο δικαστής.
Κύμα ταραχών από ακροδεξιούς μετά τη φονική επίθεση στο Σάουθπορτ
Το ξενοδοχείο δέχτηκε επίθεση από περίπου 400 άτομα κατά τη διάρκεια των ταραχών που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στη Σάουθπορτ στις 29 Ιουλίου. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια, με αποτέλεσμα να συλληφθούν σχεδόν 1.300 άτομα, εκ των οποίων περίπου 200 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.
Η μεγαλύτερη ποινή μέχρι σήμερα
Ο Μπάρλεϊ, καταδικασμένος σε εννέα χρόνια κάθειρξης, έλαβε την υψηλότερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε παρόμοια επεισόδια. Η προηγούμενη πιο αυστηρή ποινή για βίαιες αναταραχές ήταν έξι χρόνια. Άλλοι έχουν κατηγορηθεί για υποκίνηση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους μέσω του διαδικτύου.
Η βία πυροδοτήθηκε από ακροδεξιές ομάδες, που αντέδρασαν σε φήμες σχετικά με τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος αρχικά φέρεται να ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο. Στην πραγματικότητα, ο δράστης είναι ο 18χρονος Άξελ Ρουντακουμπάνα, που έχει ρίζες από τη Ρουάντα αλλά γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας σε μια καθαρά χριστιανική οικογένεια.