Πρόεδρος του VMRO: «Μπορεί ακόμη αποκαλώ την χώρα μου όπως χρειάζομαι, η Ελλάδα να πάει στην Χάγη» – Monomaxos

0
11


Πριν ακόμα σχηματίσει κυβέρνηση ο πρόεδρος του εθνικιστικού VMRO στα Σκόπια, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο της χώρας του ότι «θα την αποκαλεί όπως θέλει» και αν αυτό δεν αρέσει στην Ελλάδα ας πάει στην Χάγη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MIA ο Χρίστιαν Μικόσκι δήλωσε σήμερα ότι έχει ήδη εξασφαλίσει 61 έδρες στην Βουλή και πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση. Το πρακτορείο μεταδίδει επίσης ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες του VMRO-DPMNE με το κόμμα «Αξίζει» (Worth It) για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι τα δύο κόμματα σήμερα έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη τήρησης των προγραμματικών δεσμεύσεων που υποστήριξαν οι πολίτες, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Ο Μικόσκι σε σημερινές του δηλώσεις υπογραμμίζει πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει και κανένας δεν θα του επιβάλλει κάτι διαφορετικό. Επίσης, ανέφερε πως έχει βρει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών και μόλις λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την πρόεδρο της χώρας, θα ορκιστεί πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις της νεοεκλεγείσας Προέδρου Δημοκρατίας Γκορντάνα Σιλιανόφσκα είπε: «Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού δυστυχώς μας έδειξαν τους πολιτικούς τους «μυς». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στους «πολιτικούς μυς». Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις.»

«Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VΜRΟ) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα. Όμως προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να χρησιμοποιούνται οι όροι προσδιορισμού της χώρας, καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας.

Και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον.
Αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί.

Καλώ σε καλές γειτονικές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, να αλληλοβοηθούμαστε. Αν κάποιος περιμένει από το VΜRΟ να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα τα κάνουμε. Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στα πολιτικά «μπράτσα» τους μετονομάζοντας του δρόμους, τα αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία. Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία.

Δράττομαι της ευκαιρίας και καλώ τις ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρίες μας να επενδύουν στην Ελλάδας. Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι, θέλω να δω αυτού του είδους τη συνεργασία.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση, και δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Siljanovska, είδαμε μια ανοιχτή πολιτική πυγμής.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Όμως δεν θα μπούμε σε …

Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κλπ».