11.1 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμεςΕρευνητές αποκωδικοποίησαν κρυφό γράμμα σε χριστιανικό φυλαχτό από τον 3ο αιώνα

Ερευνητές αποκωδικοποίησαν κρυφό γράμμα σε χριστιανικό φυλαχτό από τον 3ο αιώνα

Ένα μικρό ασημένιο φυλαχτό που ανακαλύφθηκε στη Γερμανία προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι επιστήμονες που αποκρυπτογράφησαν το κείμενό του εκτιμούν ότι το εύρημα είναι πολύτιμο για την κατανόηση της χριστιανικής πίστης εκείνης της περιόδου.

Το ασημένιο αντικείμενο, μήκους 3,5 εκατοστών, βρέθηκε το 2018 κοντά σε έναν σκελετό στο ρωμαϊκό νεκροταφείο της Νίδα, που βρίσκεται έξω από τη Φρανκφούρτη. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του κρατιδίου της Έσσης. Το φυλαχτό πιθανότατα φοριόταν κρεμασμένο σε κορδέλα γύρω από τον λαιμό του νεκρού.

Αρχικά, κανείς δεν είχε μελετήσει ένα εύθραυστο φύλλο αλουμινίου που ήταν κρυμμένο μέσα στο αντικείμενο. Οι αρχαιολόγοι ανησυχούσαν ότι θα διαλυόταν αν προσπαθούσαν να το ξετυλίξουν. Ωστόσο, το 2019, ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι το φύλλο περιείχε χαραγμένες λέξεις. Πέρασαν πέντε ακόμη χρόνια μέχρι οι ερευνητές του Αρχαιολογικού Μουσείου της Φρανκφούρτης να βρουν τρόπο να το αποκρυπτογραφήσουν.

Το κείμενο περιέχει απόσπασμα της Επιστολής προς Φιλιππησίους του Αγίου Παύλου.

Σε συνεργασία με ειδικούς από το Κέντρο Αρχαιολογίας «Λάιμπνιτς» στο Μάινζ (LEIZA), οι ερευνητές υπέβαλαν το φύλλο αλουμινίου σε αξονική τομογραφία. «Η πρόκληση ήταν ότι το φύλλο ήταν τυλιγμένο και, μετά από περίπου 1800 χρόνια, είχε τσαλακωθεί και στριμωχτεί. Χρησιμοποιώντας αξονικό τομογράφο, μπορέσαμε να το σκανάρουμε σε πολύ υψηλή ανάλυση και να δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο» εξήγησε ο Ιβάν Καλάντρα, επικεφαλής του εργαστηρίου απεικόνισης στο LEIZA.

Με τη βοήθεια του τρισδιάστατου μοντέλου, η ομάδα μπόρεσε να ξετυλίξει εικονικά το φύλλο και να διακρίνει 18 γραμμές λατινικού κειμένου, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλές αναφορές στον Ιησού και τον Άγιο Τίτο, μαθητή του Αγίου Παύλου. Δεδομένου ότι ο τάφος όπου βρέθηκε το φυλαχτό χρονολογείται μεταξύ 230 και 270 μ.Χ., οι αρχαιολόγοι το θεωρούν ως την αρχαιότερη ένδειξη χριστιανικής πίστης βόρεια των Άλπεων. Οι επόμενες ενδείξεις είναι περίπου μισό αιώνα νεότερες.

Κατά την εποχή της ταφής, ο χριστιανισμός γινόταν ολοένα και πιο δημοφιλής στην Ευρώπη, αν και ήταν επικίνδυνο να δηλώνει κανείς ανοιχτά χριστιανός. Ο νεκρός άνδρας, ηλικίας 35-45 ετών, φαίνεται ότι ήθελε να πάρει την πίστη του μαζί του στον τάφο.

«Το αλουμινένιο φύλλο είναι μία από τις αρχαιότερες ενδείξεις που έχουμε για τη διάδοση της Καινής Διαθήκης στη ρωμαϊκή Γερμανία, καθώς περιλαμβάνει απόσπασμα της Επιστολής προς Φιλιππησίους 2:10-11 σε λατινική μετάφραση» δήλωσε ο Βόλφραμ Κίντσιγκ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης. «Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει πώς οι βιβλικές ρήσεις χρησιμοποιούνταν στη μαγεία για την προστασία των νεκρών» πρόσθεσε.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο