Ο Κάρολος Λινναίος (1707-1778), ο σουηδός γιατρός και φυσιοδίφης, έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην επιστήμη της Βιολογίας. Περιέγραψε χιλιάδες είδη ζώων και φυτών και εισήγαγε το σύστημα ονοματοδοσίας που χρησιμοποιούμε σήμερα για τη διάκριση νέων ειδών.
Μία από τις σημαντικές εκκρεμότητές του ήταν μια μελέτη σχετικά με τις διατροφικές προτιμήσεις των οικόσιτων ζώων, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, 275 χρόνια μετά την αρχική της σύλληψη.
Ο Λινναίος και οι συνεργάτες του ταξίδεψαν σε διάφορες περιοχές της Σουηδίας, αναζητώντας νέα είδη χλωρίδας και πανίδας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, ρωτούσαν τους αγρότες για τις βοσκοτόπες που θεωρούσαν καλύτερες για τα ζώα τους.
Η ερευνητική τους προσέγγιση δεν περιορίστηκε μόνο σε ερωτήσεις, αλλά προχώρησαν και σε πειράματα, συλλέγοντας 643 είδη φυτών για να τα προσφέρουν σε γουρούνια, άλογα, αγελάδες, πρόβατα και κατσίκες.
Η μελέτη, με τίτλο Pan Svecicus, δημοσιεύθηκε το 1749 και περιλάμβανε 2.325 δοκιμές. «Πιθανόν να ήταν το πρώτο πείραμα που αργότερα θα γινόταν αντικείμενο της Οικολογίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Με τα σημερινά δεδομένα, ήταν ένα εκτενές πείραμα που αφορούσε έναν εντυπωσιακό αριθμό φυτών» δήλωσε ο Χέκεν Ράιντιν από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Η διατριβή Pan Svecicus είναι μία από τις πρώτες περιπτώσεις εφαρμογής του συστήματος «διωνυμικής ονοματολογίας» που είχε επινοήσει νωρίτερα ο Λινναίος.
Παρά τη μετάφραση της διατριβής στα γερμανικά και αγγλικά και τη δημοφιλία της μεταξύ των βοτανικών της εποχής, τα αποτελέσματα των πειραμάτων δεν είχαν υποβληθεί σε στατιστική ανάλυση. Τώρα, η ομάδα του δρ Ράιντιν δημοσιεύει τα τελικά αποτελέσματα στο Biological Journal of the Linnean Society, μια επιθεώρηση της Εταιρείας Λινναίου στο Λονδίνο.
Επιλεκτικές Διατροφικές Συναρτήσεις
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα γουρούνια είναι τα πιο επιλεκτικά ζώα όσον αφορά τη διατροφή τους, καταναλώνοντας μόνο το 32% των φυτών που τους προσφέρθηκαν. Ακολουθούν τα άλογα με 59%, οι αγελάδες με 66% και τα πρόβατα με 82%, ενώ τα κατσίκια ήταν τα πιο ανοιχτόκαρδα, με ποσοστό 85%. Όλα τα ζώα, σύμφωνα με τη μελέτη, προτιμούν αγρωστώδη φυτά και όσπρια, τα οποία προσφέρουν περισσότερη θρεπτική αξία.
«Η επιλεκτικότητα των γουρουνιών μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι παμφάγα και δεν τρέφονται αποκλειστικά με φυτά», παρατήρησε ο Ράιντιν. «Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ζώα δεν είχαν καλή ικανότητα να αποφεύγουν τα τοξικά φυτά. Σε αυτό το τομέα, οι αγελάδες και τα άλογα τα πήγαν καλύτερα».
Η διατριβή Pan Svecicus αποτελεί μία από τις πρώτες εφαρμογές του συστήματος «διωνυμικής ονοματολογίας» που είχε αναπτύξει νωρίτερα ο Λινναίος. Σε αυτό το σύστημα, το όνομα κάθε οργανισμού αρχίζει με το γένος (π.χ. Homo) και συνεχίζεται με το είδος (π.χ. Homo sapiens), επιλύοντας έτσι το πρόβλημα των πολλαπλών κοινών ονομασιών που προκαλούσαν σύγχυση και χρησιμοποιείται έως σήμερα στην ταξινομική. Μάλιστα, η σορός του Λινναίου, που βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό της Ουψάλα, αποτελεί το επίσημο δείγμα ή «τύπο» με βάση τον οποίο ορίζεται το είδος Homo sapiens.