17 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμεςΤεχνητή νοημοσύνη αποκωδικοποιεί ήχους για την ευημερία των γουρουνιών

Τεχνητή νοημοσύνη αποκωδικοποιεί ήχους για την ευημερία των γουρουνιών

Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αποκωδικοποιεί τους ήχους των γουρουνιών, με στόχο να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να διασφαλίσουν ότι τα ζώα τους είναι ευτυχισμένα και απαλλαγμένα από στρες. Η Έλοντι Μάντελ-Μπρίφερ, συμπεριφορική βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι το σύστημα μπορεί να προειδοποιεί τους εκτροφείς για τα αρνητικά συναισθήματα των χοίρων, επιτρέποντας έτσι τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Η ερευνητική ομάδα, που περιλαμβάνει πανεπιστήμια από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Τσεχία, έχει συλλέξει χιλιάδες ηχογραφήσεις γρυλισμάτων γουρουνιών σε διάφορες συνθήκες, όπως όταν τα ζώα παίζουν, ανταγωνίζονται για τροφή ή βρίσκονται σε απομόνωση. Μετά την εκπαίδευση του αλγορίθμου με το υλικό αυτό, έχει αποδειχθεί αξιόπιστος στην αναγνώριση θετικών και αρνητικών συναισθημάτων.

Αν και οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι ικανοί να κατανοούν τη συναισθηματική κατάσταση των κοπαδιών τους, η Μάντελ-Μπρίφερ επισήμανε ότι τα σημερινά εργαλεία επικεντρώνονται κυρίως στη φυσική κατάσταση των ζώων. «Τα συναισθήματα των ζώων είναι κρίσιμα για την ευημερία τους, αλλά δεν τα μετράμε στις φάρμες», δήλωσε.

Ο αλγόριθμος έχει δείξει ότι τα γουρούνια που βόσκουν ελεύθερα σε οργανικές φάρμες και έχουν πρόσβαση στο έδαφος παράγουν λιγότερα γρυλίσματα δυσφορίας σε σύγκριση με εκείνα που εκτρέφονται σε συμβατικά εκτροφεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο μέλλον, οι εκτροφείς θα μπορούσαν να αποκτούν ειδική πιστοποίηση βασισμένη στα ευρήματα του αλγορίθμου, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κάνουν υπεύθυνες επιλογές.

«Από τη στιγμή που το εργαλείο θα είναι έτοιμο, οι εκτροφείς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή στο κινητό τους που θα μεταφράζει τα γρυλίσματα των γουρουνιών σε συναισθηματικές καταστάσεις», πρόσθεσε η Μάντελ-Μπρίφερ. Σύμφωνα με την έρευνα, τα σύντομα γρυλίσματα συνήθως εκφράζουν θετικά συναισθήματα, ενώ τα παρατεταμένα υποδεικνύουν δυσφορία, όπως συμβαίνει όταν τα ζώα είναι στριμωγμένα.

Τα γρυλίσματα υψηλής συχνότητας που μοιάζουν με κραυγές είναι ενδείξεις στρες, που μπορεί να προέρχονται από πόνο ή από αίσθηση απομόνωσης.

H συμπεριφορική βιολόγος Έλοντι Μάντελ-Μπρίφερ δείχνει πώς ηχογραφεί τα γρυλίσματα των γουρουνιών (REUTERS/ Tom Little)

H συμπεριφορική βιολόγος Έλοντι Μάντελ-Μπρίφερ δείχνει πώς ηχογραφεί τα γρυλίσματα των γουρουνιών (REUTERS/ Tom Little)

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο