Στο University College (UCL) του Λονδίνου, ερευνητές έχουν δημιουργήσει το λεπτότερο μακαρόνι του κόσμου, το οποίο έχει πάχος μόλις 372 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου). Αυτό το νανοζυμαρικό είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να γίνει ορατό με γυμνό μάτι, καθώς είναι λεπτότερο από κάποια μήκη κύματος του ορατού φωτός.
Το νανομακαρόνι δεν προορίζεται για γαστρονομική χρήση, αλλά για εφαρμογές που αφορούν νανοΐνες αμύλου, οι οποίες είναι βασικά συστατικά όλων των αλεύρων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι νανοΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιδέσμους, καθώς επιτρέπουν την κυκλοφορία αέρα και υγρασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν την είσοδο μικροβίων.
Η καινοτόμα αυτή τεχνική παραγωγής απλοποιεί τη διαδικασία σε μεγάλη κλίμακα, καθώς δεν απαιτεί χημική απομόνωση του αμύλου από το αλεύρι. Για την παραγωγή του νανομακαρονιού, το ζυμάρι παρασκευάστηκε με μυρμηγκικό οξύ, το οποίο χαλαρώνει τις ίνες αμύλου, κάνοντάς τες πιο ελαστικές.
Για να περάσουν τη ζύμη μέσα από μια μικροσκοπική τρύπα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της «ηλεκτροϊνοποίησης». Στη διαδικασία αυτή, η μεταλλική τρύπα συνδέεται με τον ένα πόλο μιας μπαταρίας και τοποθετείται κοντά σε μια μεταλλική πλάκα, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον άλλο πόλο. Το ηλεκτρικό φορτίο που δημιουργείται έλκει το ζυμάρι, αναγκάζοντάς το να περάσει από την τρύπα και να πέσει στην πλάκα, κλείνοντας έτσι το ηλεκτρικό κύκλωμα.
Ο Άνταμ Κλάνσι, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Για να φτιάξει κανείς σπαγγέτι, σπρώχνει ένα μείγμα νερού και αλευριού μέσα από μεταλλικές τρύπες. Στη μελέτη μας, κάναμε το ίδιο, αλλά χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρικό φορτίο για να τραβήξουμε το μείγμα αλευριού. Είναι κυριολεκτικά μακαρόνι, απλά σε πολύ μικρότερο μέγεθος».
Το νανομακαρόνι καταρρίπτει το ρεκόρ πάχους κατά πολλές τάξεις μεγέθους. Για σύγκριση, το απλό σπαγγέτι έχει πάχος 1-2 χιλιοστά, ο φιδές περίπου 0,9 χιλιοστά, και το λεπτότερο ζυμαρικό του κόσμου, γνωστό ως su filindeu («κλωστές του Θεού»), έχει πάχος 400 μικρόμετρα, χίλιες φορές μεγαλύτερο από τη νέα ίνα αμύλου.
Ο καθηγητής του UCL Γκάρεθ Ουίλιαμς ανέφερε ότι οι νανοΐνες αμύλου δοκιμάζονται ως σκαλωσιές για την αναγέννηση ιστών, μιμούμενες την εξωκυττάρια μήτρα – ένα δίκτυο πρωτεϊνών και άλλων μορίων που παράγουν τα κύτταρα για στήριξη.
Αν και η ιδέα ενός νανομακαρονιού μπορεί να φαίνεται ελκυστική για τη γαστρονομία, ο καθηγητής Ουίλιαμς διευκρίνισε ότι αυτές οι νανοΐνες δεν έχουν σχεδιαστεί για μαγειρική χρήση. «Θα παράβραζαν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πριν καν προλάβεις να το βγάλεις από την κατσαρόλα» πρόσθεσε.
Η διαδικασία παραγωγής του λεπτότερου μακαρονιού του κόσμου περιλαμβάνει την πίεση του ζυμαριού μέσω μεταλλικών τρυπών, όπως γίνεται και με τα παραδοσιακά μακαρόνια. Ωστόσο, η καινοτομία έγκειται στη χρήση ηλεκτρικού φορτίου για την έλξη του ζυμαριού, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία ενός προϊόντος με εξαιρετικά μικρές διαστάσεις.