Άρχισε η δίκη για την παράσυρση του Ιάσονα Λαλαούνη έξω από τη Βουλή – Monomaxos

0
17


Άρχισε σήμερα (25/4), τρία χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε έξω από τη Βουλή, η δίκη για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη, τον οποίο παρέσυρε βουλευτικό αυτοκίνητο έξω από το Κοινοβούλιο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έχει καθίσει ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε τον Ιάσονα έξω από τη Βουλή, ενώ ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πατέρας του θύματος, Παντελής Λαλαούνης, ο οποίος έκανε λόγο για προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά του κατηγορούμενου που οδήγησε στο θάνατο του γιου του.

«Ο γιος μου ήταν τελειόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, φοιτητής και εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης στο σέρβις. Εκείνη τη μέρα ήταν σε επίσκεψη σε συμφοιτητή του για να διαβάσουν. Οδηγούσε τρία χρόνια μηχανή και ήταν πολύ προσεκτικός γιατί έτσι τον έμαθα εγώ που οδηγώ 40 χρόνια» είπε ο πατέρας του Ιάσονα.

«Ήμασταν μαζί το προηγούμενο βράδυ. Χαριτολογώντας μου είχε πει σταματά να δουλεύεις εγώ είμαι εδώ και την άλλη μέρα…Ήμουν σίγουρος ότι φορούσε κράνος. Ήταν προϋπόθεση για να οδηγήσει όταν ξεκίνησε με τη μηχανή ότι πρώτα θα είναι ασφαλής αυτός. Η συμπεριφορά του κατηγορούμενου ήταν προκλητική. Είδα έναν άνθρωπο να μην ενδιαφέρεται καθόλου, δεν ήρθε δίπλα στο γιο μου δεν επικοινώνησε μαζί μας. Στο νοσοκομείο ήρθε ο συνοδηγός ο οποίος δεν μας το είπε ότι ήταν και ήρθε σαν συνάδελφος» συνέχισε ο πατέρας του νεαρού που σκοτώθηκε έξω από τη Βουλή.

Κατέθεσε και η αδερφή του Ιάσονα

Στη συνέχεια, κατέθεσε η αδελφή του θύματος που και αυτή χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου.

«Είδα το βίντεο πολλές φορές. Είμαστε τρία χρόνο αργότερα. Ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του κατηγορούμενου, σκότωσε τον αδελφό μου. Λέει ότι του παρείχε πρώτες βοήθειες ενώ τον εγκατέλειψε στην άσφαλτο» υπογράμμισε η ίδια.

«Έχει καταστρέψει μια οικογένεια, ο Ιάσονας έχασε τα όνειρα του. Ο Ιάσονας την Τετάρτη θα γινόταν 26 χρονών. Εκείνος συνεχίζει τη ζωή του. Δεν ήταν στον αδελφό κου ούτε την τελευταία του στιγμή» είπε η μάρτυρας.

Για λάθος του θύματος έκανε λόγο ο συνοδηγός του οχήματος στη Βουλή

«Ήμασταν επί της Β. Σοφίας για να μπούμε στη Βουλή και όπως κάθε φορά έτσι και τώρα βγάλαμε φλας για αριστερά, σταματήσαμε στο ύψος της εισόδου, πέρασαν κάποια οχήματα. Ένα ταξί μας έδωσε προτεραιότητα να περάσουμε, δεν ξεκινήσαμε και μας έκανε νόημα να περάσουμε» ανέφερε αρχικά.

«Έξω από τη Βουλή πάντα υπάρχει τροχονόμος. Αν χρειάζεται βγαίνει και τροχονόμε οκ» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, για το τραγικό δυστύχημα έξω από τη Βουλή, όπου σκοτώθηκε ο Ιάσονας.

 • Πρόεδρος: Υπάρχουν βέλη που δεν επιτρέπουν αυτήν την πορεία;
 • Μάρτυρας: Στο μήκος τη Βας. Σοφίας υπάρχουν ταμπέλες που απαγορεύουν τη στροφή αριστερά. Εκεί δεν υπάρχει τέτοια ταμπέλα.
 • Πρόεδρος: Υπήρχαν βέλη στην άσφαλτο που δείχνουν υποχρεωτική πορεία ευθεία;
 • Μάρτυρας: Ίσως να υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει πινακίδα που να απαγορεύει. Εμείς τόσα χρόνια πάντα μπαίνουμε με αυτό το τροπο. Τροχονόμος υπάρχει και όποτε το κρίνει βγαίνει να κάνει ρύθμιση. Εκείνη την ημέρα ήταν στο πεζοδρόμιο, δεν έκανε ρύθμιση. Εκείνη την ημέρα ελέγξαμε πολλές φορές και ξεκινήσαμε την πορεία για την είσοδο της Βουλής. Πηγαίναμε με 5 χιλιόμετρα. Όταν ανέβηκαν οι 2 πρώτες ρόδες στο πεζοδρόμιο τρανταχτήκαμε από μια πολύ ισχυρή σύγκρουση. Δεν καταλάβαμε τι μας χτύπησε, εγώ χτύπησα το κεφάλι μου στο παρμπρίζ. Βγήκαμε έξω και πήγαμε προς το μοτοσυκλετιστή. Ένα κύριος δήλωσε διασώστης και εμείς κάναμε χώρο για να μην μαζεύονται πολλοί πάνω από τον Ιάσωνα. Κάλεσα ασθενοφόρο, μας είπαν να κινήσουμε το όχημα και κάλεσα την υπηρεσία μου. Μετά καθίσαμε στην άκρη για να έρθει το ΕΚΑΒ. Μας χτύπησε στην πίσω πίσω μεριά του αυτοκινήτου, στο φανάρι.
 • Πρόεδρος: Δεν αντιληφθήκατε τη μηχανή;
 • Μάρτυρας: Τη μηχανή δεν την αντιληφθήκαμε καθόλου. Όσο κι να κοίταξα και εγώ δεν φαινόταν η μηχανή και δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι υπήρχε μηχανή που θα έκανε τέτοια προσπέραση. Το απόγευμα πήγα στο νοσοκομείο αφού έδωσα κατάθεση. Τίς επόμενες ημέρες δεν μπορούσα να καταλάβω πως έγινε το τροχαίο, είδαμε το βίντεο ότι έκανε προσπέραση από δεξιά, αλλά η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα, απλά έχει κάνει λάθος στη γραμμή που έχει πάρει. Θεωρεί πως το όχημα θα φύγει ομαλά μέσα αλλά το όχημα τελικά φρέναρε για να ανεβεί στο πεζοδρόμιο.
 • Πρόεδρος: Αντιληφθήκατε μια δυνατή πρόσκρουση λέτε. Θα μπορούσατε να υπολογίσετε ταχύτητα;
 • Μάρτυρας: Ότι θα μας χτυπούσε, ήταν το σίγουρο. Απλά δεν θα χτυπούσε τόσο σοβαρά.
 • Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;
 • Μάρτυρας: Ναι. Επειδή δεν υπήρχε πινακίδα.
 • Εισαγγελέας: Άλλο τι γινόταν και άλλο τι επιτρέπεται… Εδώ υπήρχε διαγράμμιση για υποχρεωτική πορεία ευθεία. Είσαστε αστυνομικός, πιστεύετε ότι είχατε δικαίωμα;
 • Μάρτυρας: Ναι.
 • Εισαγγελέας: Ποσά χρόνια είστε αστυνομικός;
 • Μάρτυρας: 2009
 • Εισαγγελέας: Μετά δεν έπρεπε να ελέγξετε; Να βγείτε προοδευτικά;
 • Μάρτυρας: Ναι. Έτσι πήγαμε.
 • Εισαγγελέας: Μα δεν θα τον είχατε δει;
 • Μάρτυρας: Ήταν δρόμος μονής κυκλοφορίας. Δεν είδαμε κάποιο όχημα να κάνει αριστερή προσπέραση, δεξιά δεν μπορούσαμε να δούμε. Πιστεύω βγήκαμε προοδευτικά.
 • Πάρεδρος: Τι σημαίνει αυτή η διαγράμμιση, και ας μην υπάρχει πινακίδα. Επειδή ορκιστήκατε να πείτε την αλήθεια…
 • Μάρτυρας: Υποχρεωτική πορεία σημαίνει.
 • Πάρεδρος: Επειδή γίνεται κατά παρέκκλιση λέτε, αυτό το νομιμοποιεί; Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται αποκλειστικό υπαίτιο θανάτου το μοτοσυκλετιστή; Θεωρείτε πως δεν ευθύνεστε για οτιδήποτε; Καμία αμέλεια οδηγού δεν υπάρχει;
 • Μάρτυρας: Προφανώς κάτι έχει πάει λάθος. Το ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό… δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Του έδωσε προτεραιότητα το ταξί και δεν μπορούσαμε να δούμε τους παράνομους. Έχει σταματήσει απέναντι ρεύμα
 • Πάρεδρος: Αν εγώ οδηγούσα και έκανα αυτή την κίνηση στη Βας. Σοφίας δεν θα είχα μεγάλη κύρωση; Πιστεύετε κύριε αστυνομικέ ότι θα είχα δίπλωμα σήμερα;
 • Μάρτυρας: Όλα αυτά τα χρόνια αυτό γίνεται…
Google News