10 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚύρια θέματαΕπιβεβαιωμένο: Το 2050 η Ελλάδα θα καταταγεί ως η πιο ηλικιωμένη χώρα...

Επιβεβαιωμένο: Το 2050 η Ελλάδα θα καταταγεί ως η πιο ηλικιωμένη χώρα της ΕΕ (φωτογραφίες)

Δημογραφικό Πρόβλημα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση: Προκλήσεις από τη Γήρανση του Πληθυσμού

Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί ένα σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, το 23% του ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 35% μέχρι το 2050. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Έλληνες θα ανήκει στην κατηγορία των ηλικιωμένων, καθιστώντας την Ελλάδα την χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στην ΕΕ.

Οι δημογραφικές τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη μείωση των γεννήσεων, επιβαρύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές δομές των κρατών-μελών. Ειδικότερα, το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί από 16% το 2000 σε 21% το 2023, με εκτιμήσεις να το φέρνουν στο 29% μέχρι το 2050.

Η Ελλάδα και οι Επιπτώσεις της Γήρανσης

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του δημογραφικού ζητήματος, με τη συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας να αναμένεται να φτάσει μείωση 11% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Economic Surveys: Greece 2024), μέχρι το 2034, το 28% των εργαζομένων θα είναι ηλικίας 55-64 ετών, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Προκλήσεις για την Αγορά Εργασίας

Η γήρανση του εργατικού δυναμικού συνδέεται με διάφορες προκλήσεις:

  1. Μείωση της Παραγωγικότητας: Οι ταχέως μεταβαλλόμενες τεχνολογικές απαιτήσεις δυσκολεύουν την προσαρμογή των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων.
  2. Αύξηση της Απασχολησιμότητας των Ηλικιωμένων: Είναι απαραίτητο να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προσαρμοστούν οι συνθήκες εργασίας, ώστε οι ηλικιωμένοι να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας.

Η Ευρύτερη Εικόνα στην Ευρώπη

Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη σχετίζεται και με την «έκρηξη γεννήσεων» που παρατηρήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (γενιά των «baby-boomers»). Η σταδιακή είσοδος αυτών των γενεών στην ηλικία συνταξιοδότησης επιβαρύνει περαιτέρω τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τις δομές υγείας.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα και την ΕΕ απαιτεί στρατηγικές που θα προωθήσουν τη γονιμότητα, θα ενσωματώσουν τους μετανάστες στην αγορά εργασίας και θα υποστηρίξουν τους ηλικιωμένους, ώστε να παραμείνουν ενεργοί επαγγελματικά.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο