«Φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό ιών που επηρεάζει και παραμορφώνει τα πυρηνόκαρπα» δήλωσε ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ).
Μια πρόσφατη καταγραφή που πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου αποκάλυψε για πρώτη φορά την παρουσία παραμορφωμένων δαμάσκηνων, με τις εκτάσεις που πλήττονται από αυτό το φαινόμενο να φτάνουν συνολικά τα οκτώ στρέμματα στις περιοχές Ημαθίας και Πέλλας.
Ο κ. Γιαννακάκης εξέφρασε την ανησυχία του για αυτήν την κατάσταση, τονίζοντας ότι η διαδικασία παρακολούθησης της κατάστασης άρχισε από τον Ιούνιο με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 27ης Αυγούστου, οι περιοχές που έχουν υποστεί παραμόρφωση σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα παρουσίασαν αύξηση 32,89% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι παραγωγοί που προχώρησαν σε σχετική δήλωση αυξήθηκαν από 640 στις 20 Αυγούστου σε 879. Επίσης, οι περιοχές που έχουν πληγεί ανέρχονται πλέον σε επτά, από έξι.
Αντικείμενα παραμόρφωσης είναι 14.053,6 στρέμματα στις περιοχές Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Λάρισας, Πέλλας, Πιερίας και Φλώρινας, σε σύγκριση με 10.574,9 στρέμματα που είχαν καταγραφεί στις 20 Αυγούστου.
Στις 20 Αυγούστου, η Φλώρινα ήταν εκτός της παρακολούθησης, αλλά τώρα ένας παραγωγός έχει δηλώσει παραμορφωμένα ροδάκινα σε δύο αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 11,4 στρεμμάτων.
Το πιο σοβαρό πρόβλημα παραμόρφωσης εντοπίζεται στην Πέλλα, όπου 640 καλλιεργητές έχουν δηλώσει συνολικά 11.172,6 στρέμματα. Στην Ημαθία, 221 παραγωγοί έχουν παρατηρήσει 2.649,1 στρέμματα με παρόμοια προβλήματα.
Η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη στη Λάρισα και Πιερία. Οι επίσημες οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους παραγωγούς να μην συγκομίζουν τους προσβεβλημένους καρπούς.
Προθεσμία δηλώσεων μέχρι 2 Σεπτεμβρίου
Η ΕΔΟΠ έχει εκδώσει ανακοίνωση καλώντας τους παραγωγούς ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων να υποβάλουν δηλώσεις παραμόρφωσης μέχρι την 2η Σεπτεμβρίου. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημιώσεων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η διαδικασία των δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει η ΕΔΟΠ. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι παραγωγοί μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΚΥΔ, όπου έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους για το 2023.
Οι έλεγχοι από τις αρχές για τα αγροκτήματα που έχουν δηλωθεί ως πληττόμενα αναμένονται σύντομα, ωστόσο η προετοιμασία αυτών των ενεργειών εξαρτάται από την ολοκλήρωση των δηλώσεων.
Ιστορικό του φαινομένου
Η παραμόρφωση των ροδάκινων και των νεκταρινιών εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελείες Πέλλας. Αρχικά, υπολογιζόταν ότι το φαινόμενο αφορούσε 5.000 στρέμματα στην Πέλλα και Ημαθία, αλλά οι πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν ότι αυτός ο αριθμός έχει φτάσει τα 14.053,6 στρέμματα, με άλλες περιοχές να προστεθούν.
Επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσπαθούν να κατανοήσουν το φαινόμενο και να διαπιστώσουν αν οφείλεται σε ιούς. Έχει ήδη υπογραφεί μια εξάμηνη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας για την υποστήριξη αυτής της έρευνας.
Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων