36 C
Athens
ΑρχικήΟικονομικά νέαΟι προκλήσεις της οικονομίας μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Οι προκλήσεις της οικονομίας μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Του Τάσου Δασόπουλου

Από τη στάση της Ελλάδας και μόνο θα κριθεί η περαιτέρω πορεία της μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι αγορές δε θα κρίνουν πια τη χώρα ως εκείνη που παραλίγο να βγει από την ζώνη του ευρώ αλλά έκανε αλλαγές και πλέον έχει ανακάμψει. Θα την κρίνουν, όπως τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που θα ανήκει, όπως π.χ. κρίνουν την Ολλανδία ή το Βέλγιο.

Αυτά επεσήμαινε σχετικά πρόσφατα από την Αθήναστέλεχος μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, με πολύ καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας κρούοντας ένα καμπανάκι για την “επόμενη μέρα” της επενδυτικής βαθμίδας. Τούτο υπό την έννοια ότι η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ περισσότερες προκλήσεις αμέσως μόλις τα ομόλογά της γίνουν “επενδύσιμα”.

Τούτο διότι η χώρα, έχει στο ιστορικό της τρία μνημόνια, με τεράστια δάνεια διάσωσης από τον λεγόμενο “επίσημο τομέα”, μια συντεταγμένη χρεοκοπία (το κούρεμα των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα ως PSI) και τον υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠαπό όλες τις χώρες της ΕΕ. Η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει ως επιβράβευση των έως τώρα προσπαθειών της την επόμενη μέρα, όμως θα πρέπει να συμβαδίσει σε όλα με τις υπόλοιπες χώρες που έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Η επόμενη μέρα

Το πρώτο στοιχείο για ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών, είναι να μειώσει τον λεγόμενο “κίνδυνο χώρας”, με άλλα λόγια την πιθανότητα χρεοκοπίας όσο περισσότερο μπορεί.

Σημείο αναφοράς αυτής της προσπάθειας, θα είναι η ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει στο ακέραιο το φιλόδοξο σχέδιο που έχει δηλώσει μέσω του ΠΣΑ 2023 -2026. Να μειώσει δηλαδή το χρέος συνολικά κατά 36,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2026. Συγκεκριμένα, το χρέος, από το 17,3% του ΑΕΠ που έφτασε το 2022, να μειωθεί στο 135,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2026.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την περίοδο μέχρι και το 2032, κατά την οποία η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ένα ιδανικό περιβάλλον διαχείρισης με πολύ χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, ώστε να φέρει το χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ.

Αυτό προϋποθέτει σταθερά και σχετικά υψηλά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, θέμα για το οποίο επίσης δεσμεύεται η χώρα μας μέσα από το τελευταίο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τουλάχιστον μέχρι και το 2026.

Ανάπτυξη – μεταρρυθμίσεις

Προϋπόθεση της επιτυχίας των δημοσιονομικών στόχων, είναι ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης, υψηλότερος από αυτούς των “ανταγωνιστών” της ελληνικής οικονομίας, ώστε να πετύχει τη σύγκλιση στα εισοδήματα.

Μετά την αποβιομηχάνιση της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελλάδα έχει πλέον μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει έγκαιρα και με τον σωστό τρόπο τα 70 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων τα οποία εξασφάλισε το 2020 από το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με δεδομένο το κακό ιστορικό της Ελλάδας στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, αυτό αποτελεί μια κορυφαία πρόκληση για την ελληνική δημόσια διοίκηση.

Μια ακόμη σημαντική πρόκληση θα είναι να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα διορθώνουν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αποτελεσματική λειτουργία του κεντρικού δημοσίου, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης.

Σε πιο οικονομικό επίπεδο θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό της φοροδιαφυγής, να κωδικοποιηθεί η φορολογική νομοθεσία, να γίνει αποτελεσματική η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σε όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα δεν θα κριθεί σε επίπεδο προθέσεων και εξαγγελιών, αλλά σωστής υιοθέτησης και εφαρμογής, αφού όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ανταπόκριση και στις επιδόσεις της χώρας.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα

Πάτρα: «Έφυγε» ξαφνικά ο δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρακόπουλος

Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Πάτρας και στον δημοσιογραφικό κόσμο προκάλεσε ο θάνατος του δημοσιογράφου Τάκη Θεοδωρακόπουλου. Νεκρό βρέθηκε σήμερα το βράδυ στο...

Η ανατρεπτική πρόταση στην Μπέττυ Μαγγίρα για τον διαγωνισμό του BBC που έρχεται στην Ελλάδα

Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Από κανάλια σε νησιά μέχρι κοσμοπολίτικα θέρετρα και σανίδες καταδύσεων. Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα να κάνουμε σειρές...

Δράμα: Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Φαλακρό για δεύτερη ημέρα

ΑΜΕΣΑ συνέχισε να καίει η φωτιά στο Φαλακρό της Δράμας σε χορτολιβαδική έκταση - Η φωτιά στο Φαλακρό καίει από την Τετάρτη! Η φωτιά...

Σοκαριστικός θάνατος για τραγουδιστή – Πέθανε στη σκηνή μετά από ηλεκτροπληξία

Η οικογένεια και οι φίλοι του 35χρονου είναι συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό του. Τραγωδία σημειώθηκε σε συναυλία στη Βραζιλία, με έναν τραγουδιστή να...