Τρία χρόνια έχουν περάσει από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν το Αρκαλοχώρι, με πάνω από 150 οικογένειες να ζουν ακόμα σε κοντέινερ, ενώ 60 οικογένειες στο Δαμάσι Θεσσαλίας παραμένουν σε προσωρινές κατοικίες. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν χορηγούν τα άτοκα δάνεια στους πληγέντες, αφήνοντάς τους σε αβεβαιότητα.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΔ – τ.ΟΕΕ – τ.ΟΕΚ επισημαίνει ότι στον Δήμο Μίνωα και Αρχανών, πάνω από 1.200 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και τρία χρόνια μετά οι περισσότεροι παραμένουν ερείπια. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου τονίζει: «Η κρατική βοήθεια που τους υποσχέθηκαν ήταν λόγια του αέρα. Οι προκαταβολές που έχουν λάβει δεν επαρκούν ούτε για τις αναγκαίες μελέτες, ενώ το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση δεν πρόκειται να τους χορηγηθεί, καθώς και για το 20% του ποσού που υποτίθεται ότι θα λάβουν από τις τράπεζες, απαιτείται πιστοληπτική ικανότητα, κάτι που δεν έχουν οι περισσότεροι πληγέντες».
Στο Δαμάσι, οι 60 οικογένειες που μένουν σε οικίσκους 20-25 τ.μ. βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει για το μέλλον των σπιτιών τους και πώς θα μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.
Ο σύλλογος τονίζει την ανάγκη για μια εκ βάθρων αξιολόγηση και αναθεώρηση των μέτρων προστασίας. Προτείνει τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού Στεγαστικής Πολιτικής, ο οποίος θα έχει ως στόχο την κρατική αποκατάσταση των πληγέντων. Ως μέτρα άμεσης κρατικής ενίσχυσης προτείνονται:
α) Η άμεση φιλοξενία των πληγέντων σε διαμερίσματα του τ. ΟΕΚ, τα οποία είναι είτε κενά σε οικισμούς είτε έχουν αγοραστεί μέσω του προγράμματος ΠΑΚΑΔΙ. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην περιοχή, να αναζητηθούν δωρεάν κατοικίες που ενδεχομένως κατέχει το Δημόσιο, με άμεση ενεργειακή ανακατασκευή τους για προσωρινή φιλοξενία. Αυτή τη στιγμή, 125 σπίτια του τ.ΟΕΚ παραμένουν κενά και χωρίς δικαιούχους.
β) Η χορήγηση άτοκων δανείων από τα αποθεματικά του τ.ΟΕΚ, τα οποία θα ενταχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής για όσους επιλέξουν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Επιπλέον, προτείνεται η δωρεάν εκπόνηση των απαραίτητων μελετών από τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ ή τον νέο Οργανισμό Στεγαστικής Πολιτικής.
γ) Η μελέτη και κατασκευή νέων βιοκλιματικών κατοικιών σε εκτάσεις του τ.ΟΕΚ ή σε χώρους που θα παραχωρηθούν από δήμους, την Εκκλησία ή άλλους φορείς. Η τιμή των κατοικιών να καθοριστεί στα 304,41 ευρώ, εντασσόμενη σε Υ.Α. με τις ίδιες ευνοϊκές απομειώσεις που ισχύουν για όλες τις εργατικές κατοικίες του ΟΕΚ (ΑμεΑ, πολύτεκνοι, πρόωρη εξόφληση κ.λπ.).
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία