15.9 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομικά νέαΣκουριές: Η παραγωγή σε ένα χρόνο

Σκουριές: Η παραγωγή σε ένα χρόνο

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ανοίγει νέους δρόμους για την Ελλάδα στην παγκόσμια παραγωγή χαλκού. Σε μία εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην εσωτερική παραγωγή πρώτων υλών, μέσω της Πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act), η ζήτηση για χαλκό αυξάνεται συνεχώς, κυρίως λόγω της πράσινης μετάβασης. Το μεταλλείο των Σκουριών μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Μέχρι σήμερα, το 76% των έργων έχει ολοκληρωθεί, και από τα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή χρυσού και χαλκού μέσω συμπυκνωμάτων, με την εμπορική παραγωγή να προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2025.

Ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, τόνισε κατά την ξενάγηση δημοσιογράφων στα έργα ότι «το μεταλλείο στη Κασσάνδρα είναι το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες του κλάδου». Η συνολική επένδυση της εταιρίας φτάνει τα 3 δισ. δολάρια. Η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Στις Σκουριές έχει ανακαλυφθεί ένα κοίτασμα παγκόσμιας σημασίας, με πιθανά και βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού και 3.600.000 ουγκιών χρυσού. Σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η διάρκεια ζωής του μεταλλείου εκτιμάται στα 20 χρόνια, με μέση ετήσια παραγωγή 140.000 ουγκιών χρυσού και 67.000.000 λιβρών χαλκού. Αυτή τη στιγμή, το έργο απασχολεί 1.010 εργαζόμενους, με τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τους 1.300 μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, αυτό παράγει συμπυκνώματα χρυσού που εξάγονται σε διάφορες χώρες με βιομηχανίες μεταλλουργίας. Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού έχουν φτάσει τα 800.000.000 δολάρια, με την παραγωγή να ανέρχεται στους 470.000 τόνους ετησίως. Φέτος, η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 21%, φτάνοντας τους 793.692 τόνους. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής αυτού του μεταλλείου είναι 15 έτη, ενώ η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει 120 εκατ. δολάρια για τον καθαρισμό 4 εκατομμυρίων τόνων παλαιών αποβλήτων από προηγούμενους ιδιοκτήτες.

Η αύξηση στις τιμές των μετάλλων τα τελευταία δύο χρόνια (+26% στον χαλκό και +57% στον χρυσό) δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες για την απόδοση της επένδυσης σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία σχεδιάστηκε το αρχικό επενδυτικό πλάνο της εταιρίας.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Διαβάστε επίσης: Ελληνικός Χρυσός: Η μεταλλευτική δραστηριότητα ως πηγή περιφερειακής ανάπτυξης και ευημερίας

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο