15.9 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΑττική και Αντιπλημμυρικά: Ένα Μικρό Ψάρι Φταίει για την Καθυστέρηση;

Αττική και Αντιπλημμυρικά: Ένα Μικρό Ψάρι Φταίει για την Καθυστέρηση;

Το αττικόψαρο και οι προκλήσεις στην Αττική

Στην Αττική, οι ελεύθερα ρέοντες ποταμοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα είναι ο Ερασίνος, που βρίσκεται κοντά στο μαγευτικό ιερό της Αρτέμιδας. Εκεί ζει το αττικόψαρο, ένα μικρό ενδημικό ψάρι που έχει εξαφανιστεί από τον Κηφισό από τη δεκαετία του ’70.

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, παραχώρησε συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, όπου αναφέρθηκε στο πώς η προστασία του αττικούψαρου εμποδίζει την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. «Η παρέμβαση στον Ερασίνο έχει σταματήσει λόγω της αναστολής χορήγησης δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξαιτίας καταγγελιών που αφορούν την προστασία του αττικούψαρου, το οποίο απαιτεί ειδική μελέτη» δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σήμερα, η διαχείριση των πλημμυρών παγκοσμίως στηρίζεται στη διατήρηση των πλημμυρικών ζωνών ή στη δημιουργία χώρων για τη διαχείριση των πλημμυρικών υδάτων.

Το αττικόψαρο, επιστημονικά γνωστό ως Pelasgus marathonicus, ανήκει στην οικογένεια των Κυπρινίδων και ζει σε γλυκά νερά. Μπορεί να βρεθεί στον Σπερχειό, στον βοιωτικό Κηφισό και στα ρέματα της πεδιάδας του Μαραθώνα.

Το αττικόψαρο ανήκει στην οικογένεια των Κυπρινίδων και ζει σε γλυκά νερά.

Ο πληθυσμός του αττικούψαρου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαραθώνα, κυρίως λόγω της αποστράγγισης υδάτων για γεωργικούς σκοπούς. Απειλείται επίσης από την ξηρασία, τη ρύπανση και την παρουσία ξένων ειδών. Σύμφωνα με μελέτες, το συγκεκριμένο είδος χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο.

Αντιπλημμυρικά έργα και αττικόψαρο

Το 2021 ξεκίνησε ένα έργο που ονομάστηκε «αντιπλημμυρικό» στον Ερασίνο, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις. Αυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μετατροπή των ποταμών σε αγωγούς ομβρίων υδάτων και αναρωτιούνται αν είναι πραγματικά αναγκαία αυτά τα έργα.

Η κατάσταση των ρεμάτων στην Αττική εκπέμπει SOS. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου η διαχείριση των πλημμυρών εστιάζει στη διατήρηση των πλημμυρικών ζωνών, στην Ελλάδα φαίνεται να επικρατούν άλλες προσεγγίσεις.

Η ανάγκη διάσωσης των ρεμάτων ως οικοσυστημάτων από την μετατροπή τους σε τεχνητούς αγωγούς ομβρίων είναι επιτακτική και περιβαλλοντικά ορθή. Αυτοί που αγωνίζονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη για αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, χωρίς να εστιάζουν αποκλειστικά στην προστασία του αττικούψαρου.

Αντιπλημμυρικά έργα προβλέπονται στην κοίτη του Ερασίνου / Σύλλογος Πολιτών υπέρ Ρεμάτων-ΡΟΗ

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Οι οικολογικές οργανώσεις εξάντλησαν όλα τα μέσα, από επιστολές στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος μέχρι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προτού καταφύγουν στον μηχανισμό παραπόνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που συγχρηματοδοτεί το έργο.

Ο μηχανισμός παραπόνων επιτρέπει την επίλυση διαφορών όταν μέλη του κοινού θεωρούν ότι η ΕΤΕπ έχει παραβεί κανόνες. Τον Μάιο, μετά από αυτοψία, συντάχθηκε έκθεση που επισήμανε την ασυμβατότητα του έργου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προτείνοντας τη διακοπή χρηματοδότησης μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Η έκθεση ανέφερε επίσης την έλλειψη αντισταθμιστικών μέτρων και την ανεπαρκή εξέταση εναλλακτικών λύσεων, προτείνοντας βελτιώσεις στις διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το έργο στον Ερασίνο σταμάτησε καθώς κρίθηκε προβληματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο υφυπουργός υποστηρίζει ότι έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καλύπτει όλα τα θέματα.

Υπόγεια κοίτη του Κηφισού

Η προειδοποίηση του καθηγητή Μπελαβίλα

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, σε σχετική ανάρτησή του επισημαίνει ότι η συζήτηση για το αττικόψαρο αποκλίνει από τα πραγματικά προβλήματα. «Ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει ενημερωθεί ότι οι 4.500 τόνοι μπάζων στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού δεν τα έβαλε το αττικόψαρο, ούτε ότι οι καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα δεν προκλήθηκαν από αυτό» τόνισε.

Συμβουλεύει τον υφυπουργό να αφήσει ήσυχο το ψαράκι και να επικεντρωθεί στη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι συντηρήσεις και οι εκβαθύνσεις, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές όπως αυτές που συνέβησαν στη Βαλένθια.

This rewritten text maintains the original HTML structure while improving clarity and coherence for a wider audience. It also corrects grammatical errors and reorganizes the content for better flow.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο