Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, το 2024, πεντακόσια χελωνάκια Caretta Caretta υπολογίζεται ότι κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα μετά τις εκσκαφές φωλιών στην παραλία Παχιά Άμμος, στα Χανιά. Ο Σύλλογος καλεί τις αρμόδιες αρχές να διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής, προκειμένου να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και η άγρια φύση.
Η σημασία της παραλίας Παχιά Άμμος
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τη σημασία της παραλίας Παχιά Άμμος όσον αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Η παραλία αυτή έχει αποδειχθεί κρίσιμη για την αναπαραγωγή της Caretta Caretta, με πολλές φωλιές να έχουν εντοπιστεί και να επιβεβαιώνεται η παρουσία ωριμασμένων θηλυκών και νεοσσών.
Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ εκσκάφτηκαν τρεις φωλιές στην ανατολική πλευρά της παραλίας, όπου βρέθηκαν 248 αυγά, εκ των οποίων εκκολάφτηκαν τα 187. Ακολούθησαν άλλες οκτώ φωλιές που εκσκάφηκαν στις 17 και 18 Οκτωβρίου από τον ειδικό επιστήμονα Μιχάλη Δρεττάκη του Εργαστηρίου Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Μουσείου.
Από τις παρατηρήσεις του κ. Δρεττάκη, προκύπτει ότι τουλάχιστον πέντε θηλυκές Caretta Caretta χρησιμοποίησαν την παραλία για αναπαραγωγή, με τον αριθμό αυτό να θεωρείται αξιόλογος. Τα βιντεοσκοπημένα άτομα που παρατηρήθηκαν ήταν μικρού έως μέσου μεγέθους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός περιλαμβάνει αρκετές νεαρές χελώνες που μόλις έχουν αρχίσει την αναπαραγωγική τους περίοδο. Αυτό αντανακλάται και στον σχετικά μικρό μέσο όρο αυγών ανά φωλιά.
Συνολικά, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 χελωνάκια κατάφεραν να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της περιοχής για την επιβίωση του είδους.
Οι επιστήμονες και τα μέλη του Συλλόγου στο Σταυρό Ακρωτηρίου τονίζουν την ανάγκη να προστατεύσουμε την περιοχή και να διατηρήσουμε αυτό το εμβληματικό είδος της άγριας φύσης. Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι ευθύνη όλων μας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ