Ο στόχος που έχει συμφωνηθεί διεθνώς για να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου φαίνεται πλέον να είναι «νεκρός», καθώς το 2024 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά που θα ξεπεράσει αυτό το όριο, σύμφωνα με άρθρο του Guardian σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλίμα στην COP29.
COP29: Ο στόχος των «1,5o C» έχει καταρρεύσει
Τρεις από τις πέντε κορυφαίες ερευνητικές ομάδες που παρακολουθούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι τουλάχιστον 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερο σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Αυτό θα το καθιστούσε το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας ακόμη και το ρεκόρ του περασμένου έτους. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν ήδη καταγραφεί ως τα πιο καυτά στην ιστορία.
Αν και η υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου σε μία μόνο χρονιά δεν συνιστά άμεση καταστροφή για το κλίμα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η φιλοδοξία έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Αυτό συμβαίνει παρά τις προσπάθειες των παγκόσμιων ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής COP29 στο Αζερμπαϊτζάν.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να καταρρίψει τις κλιματικές πολιτικές και όπως εκτιμά η έκθεση Cat, θα προσθέσει τουλάχιστον 0,04 βαθμούς Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία».
Η κατάσταση γίνεται πιο απαισιόδοξη καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος, αναμένεται να αναιρέσει τις κλιματικές πολιτικές, κάτι που σύμφωνα με την έκθεση Cat θα προσθέσει τουλάχιστον 0,04 βαθμούς Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία.
«Η υπέρβαση του 1,5 C είναι σχεδόν αναπόφευκτη αυτή τη στιγμή, επειδή καθυστερήσαμε να δράσουμε», δήλωσε ο Zeke Hausfather, επικεφαλής της έρευνας για το κλίμα στο Stripe και ερευνητής στο Berkeley Earth. «Είναι σαφές ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να σταματήσουν να αυξάνονται για να αναστραφεί η κατάσταση».
Το περασμένο έτος ήταν τόσο θερμό, που προκάλεσε «αναζήτηση ψυχής» μεταξύ των επιστημόνων του κλίματος, καθώς οι θερμοκρασίες παρέμειναν υψηλές παρά την εξασθένιση του Ελ Νίνιο, ενός κλιματικού φαινομένου που είχε ήδη επιδεινώσει τις θερμοκρασίες.
«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά με μεγάλη διαφορά. Το να ξεπεράσουμε τον 1,5 C φέτος είναι ένα συμβολικό σημάδι ότι πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε ο Hausfather.
Οι επιστήμονες του κλίματος αναμένουν ότι η υπέρβαση του στόχου των 1,5 βαθμών Κελσίου, που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις μετά από εκκλήσεις από ευάλωτα νησιωτικά κράτη, θα είναι σαφής μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Παρά τις συμφωνίες για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αναμένεται να σπάσουν ρεκόρ φέτος. Εάν οι τρέχουσες εθνικές δεσμεύσεις εκπληρωθούν, ο κόσμος κινδυνεύει να δει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες, όπως καύσωνες, πλημμύρες και λιμούς. «Φαίνεται ότι αποτυγχάνουμε να αναστρέψουμε την καμπύλη», δήλωσε η Sofia Gonzales-Zuñiga, αναλύτρια στο Climate Analytics.
Ωστόσο, οι συνομιλίες στην COP29 στο Μπακού διατηρούν τις εκκλήσεις για δράση, ώστε η θερμοκρασία να παραμείνει κάτω από τον 1,5 C. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση, αναγνωρίζοντας ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε «σεμινάριο κλιματικής καταστροφής».
Υπάρχουν και οι αισιόδοξοι
Παρά αυτή τη ζοφερή προοπτική, ορισμένοι αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε σύγκριση με πριν από τη συμφωνία του Παρισιού, όπου προβλεπόταν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο. Η φθηνή και καθαρή ενέργεια αυξάνεται ραγδαία, με τη μέγιστη ζήτηση πετρελαίου να αναμένεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
«Συναντήσεις όπως αυτή θεωρούνται συχνά ως απλές συζητήσεις», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρό στη σύνοδο κορυφής COP29. «Αλλά αν συγκρίνετε την κλιματική πολιτική σήμερα με αυτήν πριν από μια δεκαετία, η πρόοδος είναι εμφανής».
Ωστόσο, καθώς ο κόσμος ξεπερνά τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, υπάρχουν ανησυχητικές αβεβαιότητες, όπως οι «σημείες ανατροπής» του κλίματος, οι οποίες, αν ξεκινήσουν, δεν μπορούν να αναστραφούν στα ανθρώπινα χρονοδιαγράμματα, όπως η μετατροπή του Αμαζονίου σε σαβάνα και η κατάρρευση των πολικών πάγων.
Πηγή: OT.gr