Η Δανία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα μετατρέψει το 15% των καλλιεργήσιμων εκτάσεών της σε δάση και φυσικά πάρκα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές βλάβες που προκλήθηκαν από δεκαετίες εντατικής γεωργίας. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της Τριμερούς Συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούνιο, στην οποία συμμετείχαν η κυβέρνηση, οι αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλι ύψους 6,1 δισ. δολαρίων για την εξαγορά γης από αγρότες κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Δανία σκοπεύει να φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα σε πρώην καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενισχύοντας την βιοποικιλότητα και συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Η γεωργία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και είναι η κύρια πηγή εκπομπών στη Δανία. Χωρίς τη μείωση των καλλιεργειών, η χώρα θα δυσκολευόταν να επιτύχει τον νομικά δεσμευτικό στόχο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 70% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων, τα οποία διαρρέουν στα ποτάμια και τις λίμνες, προκαλώντας το φαινόμενο του ευτροφισμού. Το άζωτο και ο φώσφορος που περιέχονται στα λιπάσματα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φυτοπλαγκτού και φυκών. Όταν αυτά τα φυτά πεθαίνουν, οι μικροοργανισμοί που τα αποσυνθέτουν καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο οξυγόνο, οδηγώντας στον θάνατο των ψαριών και άλλων οργανισμών.
Επιπλέον, το σχέδιο της Δανίας περιλαμβάνει την επιβολή φόρου άνθρακα στη γεωργία, καθιστώντας την την πρώτη χώρα που προχωρά σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της γεωργίας και στην προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.
Η Δανία δεν είναι η μόνη χώρα που προχωρά σε συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής τροφίμων. Στα τέλη του 2021, η Ολλανδία ανακοίνωσε σχέδιο ύψους 25 δισ. ευρώ για τη μείωση του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων κατά περίπου 20%, προκειμένου να περιορίσει την αζωτορύπανση και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σε διεθνές επίπεδο, 30 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο COP15 για τη βιοποικιλότητα να προστατεύσουν το 30% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεών τους έως το 2030. Ωστόσο, οι πρόσφατες διαμαρτυρίες των ευρωπαίων αγροτών ανάγκασαν την ΕΕ να χαλαρώσει τους όρους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην είναι υποχρεωμένοι να παραχωρούν το 4% των εκτάσεών τους στη φύση.