13 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλον«Η χρηματοδότηση για την κλιματική κρίση είναι δραματικά ανεπαρκής»

«Η χρηματοδότηση για την κλιματική κρίση είναι δραματικά ανεπαρκής»

Κατά τη διάρκεια της 29ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) που διεξήχθη στο Αζερμπαϊτζάν, οι ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, με στόχο να φτάσουν τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2035. Αυτή η δέσμευση ανακοινώθηκε στο τέλος μιας δύσκολης διάσκεψης το Σάββατο.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών, Λίλα Ναντάν από την Ινδία, χαρακτήρισε τη συμφωνία «όχι αρκετά φιλόδοξη» και τόνισε ότι το προτεινόμενο ποσό είναι «απελπιστικά μικρό» και «αμελητέο». Η κριτική της εστίασε στην αδυναμία της αζερικής προεδρίας να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πιο ευάλωτων χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν τις δωρεές και τα δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε «τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια» ετησίως μέχρι το 2035. Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες, καθώς και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Αντόνια Αγεμπάρε (Αριστερά), πρόεδρος της ομάδας G77 των αναπτυσσόμενων χωρών, συμμετέχει στην τελική συνεδρίαση της ολομέλειας κατά τη διάρκεια της COP29, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στις 24 Νοεμβρίου 2024. REUTERS/Murad Sezer

Οι Ευρωπαίοι σε καθεστώς ανασφάλειας

Οι Ευρωπαίοι, ως οι κύριοι χρηματοδότες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν ήταν διατεθειμένοι να αυξήσουν τη χρηματοδότηση σε μια περίοδο δημοσιονομικής σύσφιξης και πολιτικής αναστάτωσης. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούν ότι η απόφαση που ελήφθη είναι ιστορικής σημασίας. «Η COP29 θα μείνει στην Ιστορία ως η αρχή μιας νέας εποχής στη χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο επίτροπος Βόπκε Χούκστρα.

Ωστόσο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα άφησε μια πικρή γεύση σε πολλούς συμμετέχοντες. Οι φτωχότερες χώρες και τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, της Καραϊβικής και της Αφρικής ζητούσαν διπλάσια χρηματοδότηση, αν όχι περισσότερη.

Ανησυχία για την αύξηση της καύσης ορυκτών καυσίμων

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Σάιμον Στιλ, δήλωσε ότι καμία χώρα δεν έλαβε όλα όσα ήθελε και ότι η εργασία που απομένει είναι σημαντική. «Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες», τόνισε. Η βραζιλιάνα υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρίνα Σίλβα, χαρακτήρισε τη διάσκεψη στο Μπακού μια «οδυνηρή εμπειρία», καθώς η χώρα της θα φιλοξενήσει την επόμενη COP30 το 2025.

Εννέα χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού, η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αυξήθηκε φέτος σε σχέση με πέρυσι. Κατά τη διάρκεια της COP29, σημειώθηκαν σοβαρές φυσικές καταστροφές, όπως καταιγίδες που προκάλεσαν θάνατο στις Φιλιππίνες και την Ονδούρα, ενώ η Ισπανία προσπαθούσε να ανακάμψει από φονικές πλημμύρες. Παράλληλα, ο Ισημερινός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και πυρκαγιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια