Η κύρια εταιρεία φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε την πρώτη πτεροφάλαινα για εμπορικούς σκοπούς στα ιαπωνικά ύδατα, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια.
Η Ιαπωνία αποχώρησε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (CBI) το 2019.
Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη, μετά τη γαλάζια φάλαινα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN), οι πτεροφάλαινες θεωρούνται «ευάλωτες» και απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μετά την πρώτη αυτή θήρα, οι ιάπωνες φαλαινοθήρες έχουν κυνηγήσει άλλες τέσσερις πτεροφάλαινες.
Μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία
Η Ιαπωνία, μία από τις τρεις χώρες που συνεχίζουν να κυνηγούν φάλαινες, μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία, πρόσθεσε φέτος την πτεροφάλαινα στη λίστα των επιτρεπόμενων θηραμάτων. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται ήδη η βόρεια ρυγχοφάλαινα (μινκ), η φάλαινα του Μπράιντ και η Ανταρκτοφάλαινα (Balaenoptera borealis).
Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, φαίνεται το νεκρό κήτος καθώς το ανεβάζουν στο νέο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό πλοίο, με εργαζόμενους να ποζάρουν δίπλα του και να ετοιμάζουν μεγάλα μαχαίρια για να το διαμελίσουν.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Japan shows first commercial fin whale catch in 48 years#malaysiagazette https://t.co/ezHsB4N3II
— Malaysia Gazette (@MalaysiaGazette) September 11, 2024
«Αυτή είναι η πρώτη πτεροφάλαινα που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς από το 1976», δήλωσε ο Μασούο Ίντε, εκπρόσωπος της φαλαινοθηρικής εταιρείας Kyodo Senpaku.
Η συγκεκριμένη αρσενική φάλαινα, που πιάστηκε από μικρότερα σκάφη την 1η Αυγούστου στα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών, είχε μήκος 19,61 μέτρα και ζύγιζε τουλάχιστον 55 τόνους, σύμφωνα με τον Ίντε.
Το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού πλοίου Kangei Maru, το οποίο καθελκύστηκε τον Μάιο, διαμέλισε το κρέας της φάλαινας και το αποθήκευσε στο πλοίο.
Η Ιαπωνία θεωρεί ότι το κρέας φάλαινας ήταν μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποχώρησε από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας το 2019. Από τότε, έχει επαναλάβει τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς αποκλειστικά εντός των δικών της υδάτων.
Φέτος, η κυβέρνηση επέτρεψε στους φαλαινοθήρες να σκοτώσουν έως 376 φάλαινες, συμπεριλαμβανομένων 59 πτεροφάλαινών, από τον εκτιμώμενο πληθυσμό των 19.299 που ζουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ