Από τα μέσα Αυγούστου, στην Ιεράπετρα έχουν εντοπιστεί καθημερινά εκατοντάδες νεκρά περιστέρια και δεκαοχτούρες, καταγεγραμμένα σε ταράτσες και μπαλκόνια οικιών, καθώς και σε πάρκα και κήπους στην πόλη και τα γύρω προάστια. Ωστόσο, οι κτηνίατροι της περιοχής δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε μια σαφή εξήγηση για την αιτία αυτών των μαζικών θανάτων.
Καταγγελίες και ανησυχίες
Το θέμα έχει αναληφθεί κυρίως από τις κκ. Καλλιόπη Ρηγάκη και Όλγα Γεωργουλοπούλου. Η Καλλιόπη έχει ζητήσει απαντήσεις από όλες τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η αιτία πίσω από τον θάνατο τόσων πολλών πουλιών στην Ιεράπετρα.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες – Πρόκειται για δηλητηρίαση, ασθένεια των πουλιών ή ίσως για το θόρυβο που προκαλούν οι άνθρωποι;
«Τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώ να συμβάλω στην κατανόηση του μυστηρίου των μαζικών θανάτων πουλιών στην Ιεράπετρα. Συλλέγω δείγματα για νεκροψία και επικοινωνώ με φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, και οι μέρες περνούν με νέα θύματα, τόσο στην πόλη όσο και γύρω από αυτή. Η έξαρση του φαινομένου παρατηρήθηκε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν, αν και εγώ δεν το είχα κατανοήσει. Πολλοί μίλησαν για εσκεμμένη δηλητηρίαση των πουλιών στο κέντρο της πόλης, και παραδέχομαι ότι αυτή η σκέψη υπήρχε στο μυαλό μου, ιδιαίτερα λόγω του μεγάλου αριθμού θανάτων που σημειώνονταν. Ωστόσο, πλέον πιστεύω ότι πρόκειται για μια σοβαρή νόσο», δήλωσε η κ. Ρηγάκη στο neakriti.gr.
«Δέκα ημέρες πριν, όταν άρχισαν τα έργα στον δρόμο μας, παρατήρησα ότι πολλά πουλιά εξαφανίστηκαν, κάτι που απέδωσα στους δυνατούς ήχους και τη φασαρία. Όμως, όταν μια γειτόνισσα μου είπε ότι βρήκε δύο νεκρές δεκαοχτούρες στον κήπο της, άρχισα να ανησυχώ. Παρατήρησα πως τα πουλιά μειώνονταν δραματικά και ότι κάποια από αυτά δεν είχαν όρεξη να φάνε και ήταν ιδιαίτερα νωθρά ή αδύναμα να πετάξουν», συνέχισε.
«Οι αρμόδιοι πρέπει να κάνουν ελέγχους και να ενημερώσουν για τυχόν μεταδιδόμενη ασθένεια σε άλλα ζώα ή τον άνθρωπο»
«Στη γειτονιά μου ζουν πολλές αδέσποτες γάτες, που φροντίζονται από τους γείτονες. Πιστεύω ότι οι δεκαοχτούρες προσβλήθηκαν από αυτή την άγνωστη νόσο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετάξουν και να γίνουν εύκολη λεία για τις γάτες. Τώρα πλέον, η γειτονιά έχει σχεδόν χάσει όλα τα πουλιά… έχουν παραμείνει ελάχιστα και κινούνται δύσκολα. Σήμερα το πρωί, επικρατούσε νεκρική σιγή», σημείωσε.
«Αν πρόκειται για επιδημία, θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κτηνίατρους, τον Δήμο, τη Δημοτική Αστυνομία και το Δασαρχείο. Πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση και να ενημερώσουν για τυχόν μεταδιδόμενα νοσήματα που θα μπορούσαν να προσβάλλουν άλλα ζώα ή ακόμη και τον άνθρωπο», κατέληξε η κ. Ρηγάκη.
Πρώτες εκτιμήσεις για τους θανάτους
Ο αντιδήμαρχος και κτηνίατρος κ. Μιχάλης Σπυριδάκης που μελετά την κατάσταση, υποστηρίζει ότι τα πουλιά που εξέτασε, φαίνεται να πέθαναν από έναν ιό που προκαλεί νευρολογικά προβλήματα. Ωστόσο, αυτός ο ιός δεν φαίνεται να μεταδίδεται στον άνθρωπο. Έχουν σταλεί δείγματα στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιμένουν απαντήσεις από τους καθηγητές Παθολογίας των πτηνών μόλις ανοίξουν τα εργαστήριά τους, μετά τις διακοπές τους. «Παρακολουθούμε την κατάσταση, και μέχρι στιγμής, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση του ιού ούτε σε άλλα ζώα ούτε στον άνθρωπο», δήλωσε, προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη.
Η κ. Καλλιόπη Ρηγάκη έχει ζητήσει βοήθεια από όλους τους σχετικούς φορείς.
«Αρνούνται να ασχοληθούν με το πρόβλημα»
«Επικοινώνησα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την ΑΝΙΜΑ, το Δασαρχείο Αγίου Νικολάου και το Δασοφυλακείο Ιεράπετρας. Τα δυο τελευταία είναι αρμόδια για τις δεκαοχτούρες που ανήκουν στη άγρια πανίδα, αλλά η απάντηση τους ήταν απογοητευτική. Ο κτηνίατρος που αναλαμβάνει τα δείγματα αναζητά απαντήσεις από πανεπιστημιακά εργαστήρια και από το Δασαρχείο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να πάρει τις απαντήσεις που περιμένουμε.
Θα συνεχίσω να προσπαθώ όσο μπορώ για να πιέσω την κατάσταση, αλλά είναι αναγκαίο να υπάρξει μια αντίδραση από όλους μας. Ο άνθρωπος δεν εκδικείται τη φύση, αλλά οι πράξεις ή οι παραλήψεις μας έχουν συνέπειες. Ελπίζω το πρόβλημα αυτό να μην έχει σοβαρές συνέπειες», ανέφερε η κ. Ρηγάκη στο neakriti.gr.