Η ΔΕΗ προχωρά σε μια διαδικασία «αποντιζελοποίησης», καθώς, μετά την απολιγνιτοποίηση, σχεδιάζει το σταδιακό κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.
Ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο στα νησιά
Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η ηλεκτροδότηση γίνεται μέσω 38 αυτόνομων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο, οι οποίοι ανήκουν στη ΔΕΗ. Η συνολική ισχύς αυτών των σταθμών ανέρχεται περίπου σε 1,7 GW. Ειδικότερα, οι 31 σταθμοί στο Αιγαίο έχουν συνολική ισχύ 693 MW, οι δύο σταθμοί στη Ρόδο διαθέτουν 350 MW, και οι τρεις σταθμοί στην Κρήτη φτάνουν τα 730 MW.
Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά λειτουργούν 38 αυτόνομοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο.
Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας να μειώσει δραστικά τη χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του στρατηγικού σχεδίου για την περίοδο 2025 – 2027.
Η ΔΕΗ προγραμματίζει την σταδιακή απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο από το 2027, ανάλογα με την πρόοδο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών από τον ΑΔΜΗΕ και τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας των περιοχών αυτών.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΔΕΗ στο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2025 – 2027, οι εκπομπές CO2 από τις μονάδες με πετρέλαιο ανέρχονταν το 2019 σε 3,4 εκατ. τόνους, το 2023 ήταν στα 2,8 εκατ. τόνους και εκτιμάται ότι το 2027 θα μειωθούν σε 1,3 εκατ. τόνους.
Η ηλεκτροπαραγωγή από πετρελαιοκίνητες μονάδες θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη μετά το 2027, αν και η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς ακόμη και αν λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα των νησιών, απαιτείται να διατηρηθούν σε εφεδρεία οι μονάδες αυτές.
Το 2025, ο ΑΔΜΗΕ θα θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων.
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ενεργειακή ασφάλεια
Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει ένα εκτενές επενδυτικό σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς υψηλής τάσης. Στόχος είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας των νησιών, η απομάκρυνση των πετρελαιοκίνητων σταθμών και η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για τα νησιά Άνδρος, Σύρος, Πάρος, Μύκονος και Νάξος, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο. Μέχρι το 2025, θα ολοκληρωθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων (Σαντορίνη – Φολέγανδρος – Μήλος – Σέριφος), ενώ το καλοκαίρι του 2025 θα λειτουργήσει η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Για τα έτη 2028 και 2029, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει την τεχνολογία των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) για την ενεργειακή επάρκεια των μικρών νησιών.
Παράλληλα, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και η ανάπτυξη υβριδικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αναμένεται να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό των νησιών.
Πυρηνικοί «τσέπης»
Η κυβέρνηση δείχνει ολοένα και περισσότερο την προθυμία της να εξετάσει την εισαγωγή μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μικρών νησιών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει τη στήριξή του για την έρευνα γύρω από αυτή την τεχνολογία.
Επιπλέον, από τις ανακοινώσεις σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών προκύπτει ότι θα χρηματοδοτηθούν υβριδικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες θα μπορούν να συνδυάζουν και συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: ΟΤ