Η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου σημείωσε νέο ρεκόρ στα μέσα Αυγούστου, φτάνοντας τους 28,9°C, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του περασμένου έτους. Αυτή την πληροφορία ανακοίνωσε το κεντρικό ερευνητικό κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας.
Οι θαλάσσιοι καύσωνες στη Μεσόγειο γίνονται ολοένα και πιο συχνοί.
Σύμφωνα με το climatebook.gr, οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Μεσογείου. Σε αυτές τις περιοχές, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται από 29°C έως 31°C, με αποκλίσεις που ξεπερνούν τους 5°C στην Αδριατική και 2-4°C στα νοτιοανατολικά. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες είναι επίσης υψηλές στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου φτάνουν τοπικά τους 29°C.
Αύξηση της θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό ανά δεκαετία
Ο Δρ. Δημήτρης Βελαώρας, φυσικός ωκεανογράφος και κύριος ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μελέτες από τη δεκαετία του 1980 δείχνουν ότι στην περιοχή του Αιγαίου και ανατολικά της Κρήτης, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας αυξάνεται κατά περίπου 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.
«Η διαρκής άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας είναι πιο έντονη στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην ανατολική της πλευρά. Στην περιοχή Λεβαντίνης και Αιγαίου η θερμοκρασία αυξάνεται περίπου 0,4 με 0,5 βαθμούς ανά δεκαετία. Στα βαθύτερα στρώματα της θάλασσας υπάρχει επίσης μια μικρή αύξηση, αλλά αυτή είναι λιγότερο αισθητή», εξηγεί ο κ. Βελαώρας.
Επιπλέον, οι θαλάσσιοι καύσωνες στη Μεσόγειο (Mediterranean Marine Heat Waves) γίνονται όλο και πιο συχνοί, αν και σύμφωνα με τον κ. Βελαώρα είναι συνήθως βραχύχρονοι. «Οι καύσωνες στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν την επιφάνεια της θάλασσας, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι 5 με 6 βαθμούς», σημειώνει.
«Ακριβώς όπως οι καύσωνες στην ατμόσφαιρα είναι πρόσκαιροι, έτσι και οι θαλάσσιοι καύσωνες αυξάνουν τη θερμοκρασία της θάλασσας προσωρινά, πριν αρχίσουν να υποχωρούν. Ωστόσο, αυτοί οι καύσωνες συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για το οικοσύστημα», προσθέτει ο κ. Βελαώρας.
Είσοδος ξενικών ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα
Μία από τις κύριες συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας στη Μεσόγειο είναι η εισβολή ξενικών ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που διαταράσσει το οικοσύστημα. Πριν, τα είδη που ζούσαν στην Ερυθρά δεν μπορούσαν να επιβιώσουν στη Μεσόγειο λόγω των πιο ψυχρών θερμοκρασιών, αλλά τώρα με την αύξηση της θερμοκρασίας, θαλάσσια είδη όπως το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος βρίσκουν κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν.
«Εάν οι συνθήκες στη Μεσόγειο συνεχίσουν να πλησιάζουν τις θερμοκρασίες της Ερυθράς Θάλασσας, που φτάνουν μέχρι και 35 βαθμούς, τότε τα ψάρια που περνούν από το Σουέζ θα μπορούν να βρουν ευνοϊκές συνθήκες για να ζήσουν», προσθέτει ο κ. Βελαώρας.
Επιπτώσεις στην οξυγόνωση των βαθέων υδάτων
Ο κ. Βελαώρας επισημαίνει ότι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει τα οικοσυστήματα και, σε μεγαλύτερη κλίμακα, μπορεί να επηρεάσει τη στρωμάτωση της θάλασσας, δυσκολεύοντας την οξυγόνωση των βαθιών υδάτων. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση του νερού από την επιφάνεια προς τα βαθύτερα στρώματα μπορεί να περιοριστεί, οδηγώντας σε μείωση του οξυγόνου σε βάθος χρόνου.
«Εάν η μείωση του οξυγόνου γίνει σοβαρή, αυτό θα έχει επιπτώσεις στους οικοτόπους, καθώς η ζωή στα βαθύτερα στρώματα θα κινδυνεύει», αναφέρει. Παράλληλα, με την αύξηση της θερμοκρασίας, παρατηρείται και αύξηση της αλατότητας του νερού, καθώς και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αν και σε επίπεδα που δεν είναι ακόμη ανησυχητικά.
«Για μένα, το πιο ανησυχητικό είναι η σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,5 βαθμούς ανά δεκαετία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι σημαντικοί, αλλά είναι πιο βραχυχρόνια φαινόμενα, ενώ οι μακροχρόνιες τάσεις είναι αυτές που πρέπει να μας ανησυχούν περισσότερο», καταλήγει ο κ. Βελαώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ