12.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της αμυντική βιομηχανία - Αλλαγές στους...

Δένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της αμυντική βιομηχανία – Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες για την Άμυνα.

Στο GLOBSEC Forum 2024, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε το Σάββατο για το θέμα «Σημερινές Απειλές, Αυριανές Προτεραιότητες». Ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία του να έχει η Ευρώπη τη δική της αμυντική βιομηχανία.

«Δεν το θέλουμε αυτό για να ανταγωνιζόμαστε, αλλά για να μπορούμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να κατανοήσουμε τον πραγματικό σκοπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι να δημιουργήσει ένα κοινό τόπο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την ελευθερία λόγου. Πρέπει να μπορούμε να τα υπερασπιστούμε. Ναι, έχουμε το ΝΑΤΟ γι’ αυτό. Είναι καλό που υπάρχει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας και αυτή η ευθύνη συμπληρώνει τη δουλειά του ΝΑΤΟ» αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση, την οποία διηύθυνε η διευθύντρια σύνταξης της Le Monde, Sylvie Kauffmann, περιλάμβανε επίσης τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας, Guido Crosetto, τον πρώην υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας, Martin Sklenár, τον συνιδρυτή και CEO της Helsing Gundbert Scherf και τη διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στο Atlantic Council, Anna Wieslander.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά την προσπάθεια συντονισμού των αμυντικών βιομηχανιών και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η ΕΕ έχει πολύπλοκες θέσεις, καθώς υπολογίζει τις αμυντικές δυνατότητες με βάση το χρέος και τα ελλείμματα. Εάν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και ότι δεν έχουμε χρόνο, αυτό δεν μπορεί να ισχύει.

«Προσπαθώ καθημερινά να ανταπεξέλθω στις δημοσιονομικές απαιτήσεις του υπουργείου μου, αναμορφώνοντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με την Ατζέντα 2030, ώστε να ανταγωνίζονται στον 21ο αιώνα. Επειδή αντιμετωπίζω αυτές τις προκλήσεις, έχω και την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των ελλειμμάτων και του χρέους. Δεν μπορώ να κάνω το ένα ή το άλλο, πρέπει να προγραμματίσω για τα επόμενα 10-15 χρόνια».

«Έτσι, θα αποκτήσουμε Επίτροπο Άμυνας, ωραία. Μα τι μπορεί να κάνει ο Επίτροπος Άμυνας, αν εγώ δεν μπορώ να υπογράψω μια επιταγή; Γι’ αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες σχετικά με την Άμυνα» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την πολιτική βούληση, είπε: «Παρατηρώ ότι η ανάγκη επιβίωσης κυριαρχεί σε όλα αυτά. Αν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ είναι σωστοί, αλλά η ΕΕ δεν θα επιβιώσει, τότε τι κάνει αυτό; Θα είχαμε τους κανόνες, όπως τις Δέκα Εντολές, αλλά θα είχαμε καταστραφεί από απολυταρχικές δυνάμεις.

«Είναι σαφές ότι αυτό είναι μια υπερβολική δήλωση. Κατανοώ πλήρως την ανάγκη για δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά οι τωρινοί καιροί απαιτούν επιπλέον μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει τον νέο Επίτροπο Άμυνας, σημείωσε: «Φυσικά, όπως κάθε νέα θέση, ο νέος Επίτροπος Άμυνας θα έχει την πρόκληση να εδραιώσει το ρόλο του στην ΕΕ και να αποκτήσει κατανόηση σχετικά με αυτόν, τόσο στο πλαίσιο της Ένωσης όσο και στα κράτη-μέλη. Μέχρι σήμερα, οι αμυντικές αποφάσεις λαμβάνονταν αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Όπως πάντα, τα μεγάλα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα. Ας υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και ας δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια