«Η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της αμυντική βιομηχανία. Όχι για να ανταγωνίζεται άλλες χώρες, αλλά για να μπορεί να προστατεύει τον εαυτό της», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός συμμετείχε σήμερα (31/8) σε μια σημαντική συζήτηση με θέμα «Σημερινές Απειλές, Αυριανές Προτεραιότητες» στο GLOBSEC Forum 2024 που διεξάγεται στην Πράγα.
Η συζήτηση, την οποία συντόνισε η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», Sylvie Kauffmann, περιλάμβανε επίσης τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας, Guido Crosetto, τον πρώην υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας, Martin Sklenár, τον συνιδρυτή και συνδιευθύνων σύμβουλο της Helsing, Gundbert Scherf, και την διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στο Atlantic Council, Anna Wieslander.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αντιφάσεις σχετικά με το θέμα της αμυντικής της βιομηχανίας. «Κάνουμε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων, αλλά ταυτόχρονα υπολογίζουμε την αμυντική ικανότητα με βάση το χρέος και τα ελλείμματα. Αν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να καλύψουμε τη διαφορά και ότι δεν έχουμε χρόνο, αυτό δεν μπορεί να ισχύει», εξήγησε.
«Τι θα κάνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας αν δεν μπορώ να υπογράψω μια επιταγή;»
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά, καθώς προσπαθεί να εξελίξει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με την «Ατζέντα 2030», ενός προγράμματος που στοχεύει στην εκσυγχρονισμένη στρατηγική του 21ου αιώνα. «Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν έχω να αντιμετωπίσω τους περιορισμούς που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δημοσιονομικοί κανόνες. Δεν μπορώ να προχωρήσω όπως θα ήθελα και αναγκάζομαι να προγραμματίζω για το μέλλον, 10-15 χρόνια μακριά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Επίτροπου Άμυνας, λέγοντας: «Αν αποκτήσουμε Επίτροπο Άμυνας, αυτό είναι καλό, αλλά ποια θα είναι η χρησιμότητά του αν δεν μπορώ να υπογράψω μια επιταγή; Οι δημοσιονομικοί κανόνες που αφορούν την Άμυνα πρέπει να αλλάξουν. Αυτό θα ήταν το πιο σημαντικό βήμα που θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την πολιτική βούληση για αυτές τις αλλαγές, ο υπουργός δήλωσε: «Βλέπω την ανάγκη επιβίωσης πίσω από όλα αυτά. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ μπορεί να είναι σωστοί, αλλά αν η ΕΕ δεν επιβιώσει, ποια έχει σημασία; Μπορεί να έχουμε τους κανόνες ως ιερό δόγμα, αλλά θα έχουμε καταστραφεί από απολυταρχικές δυνάμεις. Κατανοώ πλήρως την ανάγκη για δημοσιονομική ευθύνη, αλλά οι εποχές απαιτούν την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων».
Στο πλαίσιο του GLOBSEC Forum 2024, ο Νίκος Δένδιας είχε επίσης συναντήσεις με σημαντικούς αξιωματούχους, όπως ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Miroslav Lajcak, με τον οποίο συζήτησε θέματα ασφάλειας που αφορούν την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.