Ως πρόλογος στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα ξεκινήσει από το Βελλίδειο Μέγαρο στις 19:30, άνοιξε η πρώτη ημέρα της ΔΕΘ, με αρκετές εθιμοτυπικές συναντήσεις και δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να περάσει το μήνυμα μιας «επανεκκίνησης», παρουσιάζοντας ένα σχέδιο μέτρων, για το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει ορισμένα βασικά σημεία. Παράλληλα, θέλει να κρατήσει χαμηλές προσδοκίες, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν πως τα νέα μέτρα δεν πρέπει να απειλήσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Καθώς σχεδιάζει την επόμενη τριετία μέχρι το 2027, η κυβέρνηση επιδιώκει να αφήσει πίσω της τη φθορά που έχει συμβεί, η οποία αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κάτω από το 24,2%, δηλαδή κάτω από τον ήδη χαμηλό πήχη των ευρωεκλογών.
Η αίσθηση κυριαρχίας της κυβέρνησης, την οποία ενισχύει η έλλειψη ισχυρής αντιπολίτευσης, μπορεί να είναι εύθραυστη, όσο δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, πιθανά μέσω επικοινωνιακών στρατηγικών και άμεσων λύσεων.
Το σοβαρό ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και τρία χρόνια, αποδεικνύεται πιο επίμονο απ’ όσο αναμένονταν, ενώ οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία δεν διορθώνονται με πρόσφατες ανακοινώσεις για κίνητρα στους γιατρούς.
Δραστηριότητες στην πρώτη ημέρα της ΔΕΘ
Η πρωινή είσοδος του πρωθυπουργού στο Εκθεσιακό Χώρο της ΔΕΘ, συνοδευόμενος από κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπό τα χειροκροτήματα του κοινού, αποτέλεσε μια δυναμική αρχή για τη μέρα.
Ακολούθως, έγιναν τα εγκαίνια του περιπτέρου της Γερμανίας, που φέτος είναι τιμώμενη χώρα στην 88η ΔΕΘ. Ο Μητσοτάκης τόνισε τους «ισχυρούς επιχειρηματικούς και οικονομικούς δεσμούς» που συνδέουν την Ελλάδα με τη Γερμανία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις στις διμερείς σχέσεις.
«Δοκιμασία» χαρακτήρισε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι οι απόψεις της Γερμανίας προκάλεσαν πόνο στους Έλληνες πολίτες.
Για το μέλλον, αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και την ανάγκη για επενδύσεις που θα διευκολύνουν τη μετάβαση στη «πράσινη» οικονομία και θα διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να εξερευνήσει το γερμανικό περίπτερο, το οποίο περιλαμβάνει 130 γερμανικές εταιρίες.
Το κλίμα φιλίας επιβεβαίωσε και η χειρονομία του Γερμανού Υπουργού Γεωργίας, Τζεμ Εζντεμί, ο οποίος βγάζοντας τη γραβάτα του όταν είδε τον Μητσοτάκη χωρίς αυτήν υπογράμμισε τη διάθεση αλληλοκατανόησης.
Οι τρεις τους έκοψαν την κόκκινη κορδέλα για να εγκαινιάσουν το περίπτερο της Γερμανίας, ακολουθώντας με μια περιήγηση на 6.000 τ.μ., όπου ο Μητσοτάκης είχε συνομιλίες με Γερμανούς εκθέτες.
Δηλώσεις υπουργών
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των περιπτέρων, οι δηλώσεις των υπουργών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μίλησε για την «Ατζέντα 2030», την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στην ιστορία της χώρας. Ο Δένδιας τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας που θα προστατεύει τη χώρα και θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπέγραψε συμβάσεις για την αναβάθμιση δέκα νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας με στόχο την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του Υπερταμείου «τρίποντο στην οικονομία», δηλώνοντας ότι η νέα νομοθεσία που συνενώνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ΤΑΙΠΕΔ φέρνει θετικές αλλαγές.
Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ, αναμένεται να εστιάσει στην καθημερινότητα των πολιτών και στην υποστήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών που επηρεάστηκαν από το νόμο για το τεκμαρτό εισόδημα.
Όπως είναι συνήθως, οι λεπτομέρειες των μέτρων θα παρουσιαστούν σε επόμενη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός αύριο το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.
Μεταξύ των νέων μέτρων που αναμένονται περιλαμβάνονται:
Φορολογία και εισόδημα
- Πλήρης κατάργηση τέλους επιτηδεύματος από το 2025.
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.
- Διορθώσεις στα τεκμήρια φορολόγησης.
- Αύξηση συντάξεων κατά 2% – 2,5% για συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά.
- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Έκπτωση φόρου για συνεπείς φορολογούμενους.
- Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Στέγαση
- Φορολογική απαλλαγή για τρία χρόνια για τα ενοίκια από ακίνητα που ήταν κλειστά, για να επανέλθουν στην αγορά.
- Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» για επιδότηση επιτοκίου αγοράς πρώτης κατοικίας με διευρυμένα κριτήρια.
- Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση.
- Βελτίωση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».
- Κοινωνική Αντιπαροχή με ανέγερση 3.000 κατοικιών σε δημόσια οικόπεδα.
- Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025.
Δημογραφικό
- Εκσυγχρονισμός πλαισίου επιδοματικής πολιτικής.
- Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.
- Αύξηση επιδόματος τέκνων.
- Πρόσθετες παροχές σε τρίτεκνους.
Ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν, αναμένεται να περιλαμβάνονται επίσης και η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, η ενίσχυση των ενστόλων και η υποστήριξη των γιατρών του ΕΣΥ.