Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και αποσυνδέθηκε από την πιθανότητα διάλυσης της Βουλής και πρόωρων εκλογών με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, παραμένει ένα περίπλοκο ζήτημα για τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συζητήσεις για το θέμα χαρακτηρίζονται πρόωρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2025 και ότι η κυβερνητική παράταξη δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι το θέμα του Προεδρίου δεν τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Ανδρουλάκη.
Στους διαδρόμους της Βουλής, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συζητούν ότι οι μετρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και τα υποψήφια πρόσωπα αρχίζουν να γίνονται γνωστά, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερή πλευρά. Στην προοδευτική αντιπολίτευση, τα σενάρια για την υποψηφιότητα του Προεδρίου κυκλοφορούν ευρέως στα κομματικά γραφεία, με συγκεκριμένα διλήμματα να ανακύπτουν.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, άσκησε σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «υποβάθμιση του θεσμού» και καλώντας τον να εξηγήσει γιατί δεν θα ανανεωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Επισήμανε ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει κλείσει τη συζήτηση λέγοντας ότι η Σακελλαροπούλου είναι μια καλή πρόεδρος και ότι θα ανανέωνε τη θητεία της.
Οι δύο επιλογές του Πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη είναι να προτείνει ένα πρόσωπο από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και της συντηρητικής παράταξης, κίνηση που θα ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο και θα μειώσει τις εσωτερικές τριβές. Ανάμεσα στα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αυτά του Κωνσταντίνου Τασούλα, του Κώστα Καραμανλή, του Νίκου Δένδια και του Παναγιώτη Πικραμμένου. Ο Τασούλας, ως νυν Πρόεδρος της Βουλής, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συνοχή στην κυβερνητική παράταξη, ενώ ο Καραμανλής έχει ήδη απορρίψει προτάσεις για το αξίωμα.
Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχουν προτάσεις από την κεντροαριστερά, με το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου να ακούγεται έντονα. Σε περίπτωση που προταθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον υποστηρίξει. Επίσης, έχει αναφερθεί και το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει θετική αποδοχή από αρκετούς γαλάζιους βουλευτές, αν και θα προκαλούσε αντιδράσεις από τους καραμανλικούς.
Τέλος, το όνομα του Σταύρου Μπένου, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, κερδίζει έδαφος, καθώς έχει ευρεία αποδοχή και από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά. Η υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φαίνεται δύσκολη, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από συντηρητικούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρόταση Ράμμου ανακατεύει την τράπουλα
Μια ανατροπή προκάλεσε η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για τον Χρήστο Ράμμο, Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, για τη θέση του Προεδρίου. Ο Ράμμος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαρίτσης και ο Ράμμος συναντήθηκαν σε θετικό κλίμα, αν και η απάντηση του Ράμμου παραμένει άγνωστη.
Η πρόταση για τον Ράμμο είχε προηγουμένως αναφερθεί από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τσουκαλάς, δήλωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για προτάσεις προεδρίας, χωρίς να αποκλείει την υποψηφιότητα του Ράμμου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την πρόταση της Νέας Αριστεράς πριν από τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο νέος Πρόεδρος δεν πρέπει να υποστηρίζεται από ένα μόνο κόμμα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η προοδευτική αντιπολίτευση θα υποστηρίξει μια κοινή υποψηφιότητα τύπου Ράμμου ή θα προτιμήσει μια πρόταση ευρείας αποδοχής από την κυβέρνηση. Για το ΠΑΣΟΚ, αυτό το σενάριο παραμένει ενεργό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά φαίνεται να είναι δύσκολο να συμφωνήσουν με οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση, εστιάζοντας στο ζήτημα του Κράτους Δικαίου.
Η συζήτηση για την εκλογή του Προεδρίου αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο Ιανουάριος πλησιάζει και όλες οι πλευρές θα αποκαλύψουν τις θέσεις τους.