Το debate αποτέλεσε τη δεύτερη σημαντική ανάσα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του. Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να διαφωνήσουν για θέματα που παραμένουν ανοιχτές πληγές για το κόμμα, με την πολιτική διάσταση να είναι το κύριο ζητούμενο, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σοβαρότητα
Μετά την τραυματική περίοδο υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, η σοβαρότητα επανήλθε στην εικόνα του κόμματος, όπως τονίζουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορούμε να κάνουμε σκληρή αντιπαράθεση, αλλά χωρίς την τοξικότητα», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης.
Η συζήτηση κατά τη διάρκεια του debate, που συντονίστηκε από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ Χριστίνα Βίδου και Απόστολο Μαγγηριάδη, κάλυψε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Πολλοί παρατήρησαν ότι οι υποψήφιοι τοποθέτησαν τα πράγματα στη θέση τους αναφορικά με τον ρόλο του καθενός στην οδυνηρή πορεία του κόμματος τον τελευταίο χρόνο.
Χωρίς Κασσελάκη
Οι υποψήφιοι συμμετείχαν σε μια συζήτηση διάρκειας δύο ωρών και τεταρτού, γνωρίζοντας ότι από την επόμενη ημέρα δεν θα είναι απλώς υποψήφιοι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά οι πρόεδροι του τρίτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη. Στόχος τους ήταν να δείξουν ότι στο ΣΥΡΙΖΑ παράγεται πολιτική, και ότι οι εσωτερικές αντιπαλότητες δεν εξελίσσονται σε τοξικές συγκρούσεις.
Το πρώτο debate στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία του κόμματος, σφράγισε με έμφαση την απομάκρυνση του Κασσελάκη από την πολιτική σκηνή του κόμματος και των ψηφοφόρων του. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί πέρυσι ο Κασσελάκης απέφυγε να συμμετάσχει σε παρόμοια διαδικασία, αποδίδοντας την απουσία του σε πολιτική αδυναμία ή φόβο συγκρίσεων.
Έδωσαν εξηγήσεις
Η απουσία του Κασσελάκη από το debate ενίσχυσε τις αιτιάσεις για τους λόγους που έπρεπε να είναι εκτός της κούρσας ηγεσίας, σύμφωνα και με τους υποψήφιους. «Ολοκληρώθηκε μια ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συζήτηση, που απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιστρέψει στην πολιτική», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στο πόθεν έσχες του Κασσελάκη, δείχνοντας μάλιστα και το σχετικό διάγραμμα των εταιρειών του πρώην προεδρου.
Αμηχανία
Λίγα λεπτά πριν την έναρξη του debate, ο Κασσελάκης ανακοίνωσε μέσω βίντεο τα ονόματα που βρίσκονται σε ψηφοφορία για το νέο του κόμμα, προσπαθώντας να παρέμβει επικοινωνιακά. Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αποδεικνύει ότι χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ, το νέο του εγχείρημα δεν μπορεί να σταθεί.
Δίπολο Φάμελλου – Πολάκη
Η προσοχή τώρα στρέφεται στην προσέλευση των μελών στις εκλογές της Κυριακής 24ης Νοεμβρίου. Ο Παύλος Πολάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος αναμετρήθηκαν έντονα στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, με τον Πολάκη να είναι ο πιο επικοινωνιακός, δείχνοντας προετοιμασμένος να αναπτύξει την ατζέντα του.
Οι υποψήφιοι τράβηξαν τις διαχωριστικές γραμμές τους στο τέλος της αναμέτρησης, με ελεύθερες ερωτήσεις και διάλογο που εξελίχθηκαν σε σφοδρή αντιπαράθεση. Ο Φάμελλος επικέντρωσε την κριτική του στον Πολάκη, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του, ενώ ο Πολάκης αντέτεινε με επιθετικότητα.
Το λάθος με τον Κασσελάκη
Η μεγάλη σύγκρουση προήλθε από την ερώτηση του Φάμελλου σχετικά με τα λάθη που μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πολάκη να αναγκάζεται να υπερασπιστεί την επιλογή του Κασσελάκη και τις θέσεις του σχετικά με την υποψηφιότητά του.
Τα «γκολ» Φαραντούρη
Ο Νίκας Φαραντούρης, που θεωρείται ο δεύτερος κερδισμένος της αναμέτρησης, μπήκε δυναμικά στο debate, απαντώντας στις κριτικές των άλλων υποψηφίων για την εμπειρία του. Η αντιπαράθεση με τον Πολάκη και τον Φάμελλο επικεντρώθηκε στην ανάγκη για πολιτική εμπειρία και την επιλογή του κατάλληλου ηγέτη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πάσες του Γκλέτσου
Ο Απόστολος Γκλέτσος, αν και θεωρείται αδικημένος από το debate, κατάφερε να επανορθώσει σχετικά με τις δηλώσεις του για τους οικονομικούς μετανάστες. Η υποστήριξή του από τους συντρόφους του του έδωσε την ευκαιρία να διευκρινίσει τη θέση του, ενώ η βοήθεια που έλαβε από τον Πολάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν καθοριστική για να ολοκληρώσει τις σκέψεις του.