Πρόταση για Διεθνή Διάσκεψη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, πρότεινε τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία και του Μεσανατολικού.
Σύμφωνα με τον Φάμελλο, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει μια ανησυχητική στάση, επιλέγοντας να απέχει από την ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Αυτή η απόφαση, σε αντίθεση με την πλειονότητα των άλλων κρατών, αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ, ακόμα και όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να περιμένει τις ενέργειες τρίτων, θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Φάμελλος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να πιέσει την ΕΕ να αναλάβει δράση στην περιοχή, προτείνοντας συγκεκριμένες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, αντί απλώς να διορίσει ειδικό απεσταλμένο.
Αναγκαιότητα Πολυμερούς Διάσκεψης
Η σύγκληση μιας Πολυμερούς Διάσκεψης Αρχηγών ΕΕ και Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ, με στόχο την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία.
Η διάσκεψη αυτή θα πρέπει να αποσκοπεί:
- Στην άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με επιστροφή όλων των ομήρων και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και στην επανέναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
- Στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον Λίβανο, με αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης 1701/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Στην εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν – Ισραήλ, με βάση την απόφαση 2231/2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
- Στην προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατικής μετάβασης στη Συρία, με εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Κατάσταση στη Συρία
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της χώρας και της περιοχής. Αν και η πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Άσαντ είναι θετική εξέλιξη, η άνοδος τζιχαντιστικών οργανώσεων και οι ενέργειες της Τουρκίας και του Ισραήλ δεν συμβάλλουν στη δημοκρατική ομαλότητα ούτε στην ειρήνη και σταθερότητα που απαιτεί η Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους αμάχων και μια συνεχώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, δεκατρείς (13) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυναν ερωτήσεις προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Η ελληνική κυβέρνηση, με την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προτίμησή της στην άνευ όρων στήριξη του Ισραήλ, σε βάρος της διεθνούς συνεργασίας.
Στρατηγικοί Στόχοι για τη Συρία
Η κατάσταση στη Συρία απαιτεί την υιοθέτηση στρατηγικών στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν:
- Την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου με δημοκρατικές διαδικασίες και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων.
- Τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων και τη δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομικών Δυνάμεων της Συρίας, με στόχο την καταπολέμηση του ISIS.
- Την ανοικοδόμηση και οικονομική ανάκαμψη της Συρίας, μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Τη σταδιακή επιστροφή των Σύρων προσφύγων με όρους που θα διασφαλίζουν την εκπλήρωση των παραπάνω κριτηρίων.