Το Μέγαρο Μαξίμου υιοθέτησε μια ήπια στάση την επόμενη ημέρα μετά τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά. Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις τους παραμένουν διαμετρικά αντίθετες και οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι κομμένοι, ούτε η πλευρά του πρωθυπουργού ούτε αυτή του Σαμαρά επιθυμούν να εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση.
Η ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα, ο προϋπολογισμός και η Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται να δοκιμάσουν τις σχέσεις Μητσοτάκη και Σαμαρά.
Αν και επίσημα το Μαξίμου διατείνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνοχής στη Νέα Δημοκρατία, οι περισσότερες παρατηρήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του κυβερνητικού και κομματικού πλαισίου, αναγνωρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις ως μια σοβαρή ρήξη στη σχέση τους. Στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι οι συνεχείς «χτυπήματα» μεταξύ τους προκαλούν εσωτερική αμηχανία.
Προς το παρόν, το Μαξίμου επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους, καθώς δεν επιθυμεί να φανεί ότι συνεχίζει το παιχνίδι των αιχμηρών διαρροών μέσω συνεργατών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών», προσπαθώντας να αποτρέψει την εδραίωση ενός κλίματος εσωστρέφειας, ειδικά τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλή τη γαλάζια συσπείρωση.
Η κατάσταση γύρω από την υπόθεση Novartis
Στο μεταξύ, η κοινή στάση σχετικά με την υπόθεση Novartis βοήθησε να διατηρηθεί μια σχετική ηρεμία. Ο Σαμαράς δήλωσε ότι θα συνεχίσει «μέχρι τέλους για όλα – και για όλους», με το Μαξίμου να συμφωνεί ότι «η αλήθεια θα λάμψει», αναφέροντας μια «απόφαση-σταθμό» για την αποκάλυψη των «κουκουλοφόρων» ψευδομαρτύρων.
Αλλαγές στην αντιπαράθεση
Σημαντικές αλλαγές έχουν προκύψει στη δυναμική της αντιπαράθεσης μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά, η οποία κλιμακώνεται από το 2022. Ο Μητσοτάκης έχει αρχίσει να απαντά στις επιθέσεις του Σαμαρά, σπάζοντας τη γραμμή της μη αντίδρασης. Σε πρόσφατη δήλωσή του από τη Βουλή, αναφέρθηκε στο «χαριεντισμό» και τη «συνομιλία» με τον Νίκο Παππά, υπονοώντας τη σχέση του Σαμαρά με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Σαμαράς είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης. Αυτή η αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ενόχληση στο Μαξίμου, το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει μια σκληρή στάση απέναντι σε «πατριώτες της φακής» στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.
Από την άλλη, ο Σαμαράς έχει αρχίσει να εκφράζει δημόσια την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του Μητσοτάκη και να ανοίγει ξανά το μέτωπο της κριτικής στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις όπως «υποκλίσεις» και «χαριεντισμοί» αναφερόμενος στις επαφές του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν.
Μελλοντικές προκλήσεις
Στο άμεσο μέλλον, η ελληνοτουρκική συνάντηση στην Αθήνα, ο προϋπολογισμός του Δεκεμβρίου και η Προεδρία της Δημοκρατίας το 2025 θα αποτελέσουν κρίσιμες δοκιμασίες για τις σχέσεις Μητσοτάκη και Σαμαρά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει πραγματικό ζήτημα στη ΝΔ, ενώ η Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «λίγο στενόχωρη». Ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι η κακή χημεία μεταξύ των δύο δεν οφείλεται σε ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες, αλλά σε προσωπικές σχέσεις, προτείνοντας ότι η επικοινωνία θα μπορούσε να λύσει τις διαφορές.