Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας καλείται να αποφασίσει για το πολιτικό μέλλον του Μάριου Σαλμά στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει την αποπομπή του πρώην υπουργού Υγείας, ο οποίος υπηρέτησε ως σημαντικό στέλεχος στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ωστόσο, οι συνθήκες δείχνουν ότι η διαδικασία αποπομπής του Σαλμά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον Μητσοτάκη.
Πολιτικές Αντιφάσεις
Η χρονική στιγμή που επιλέγεται για την αποπομπή του Σαλμά δεν είναι ευνοϊκή για τον πρωθυπουργό. Παρά την κυριαρχία του εντός του κόμματος και την ικανότητά του να επιβάλει τις απόψεις του, για πρώτη φορά αντιμετωπίζει αντιστάσεις από βουλευτές που διαφωνούν με την πολιτική του και τις ιδεολογικές αλλαγές που προσπαθεί να εισάγει στη Νέα Δημοκρατία.
Προβλήματα και Αντιδράσεις
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που αφορά την περίπτωση του Σαλμά, κρύβει κινδύνους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δύο από τα πέντε μέλη της επιτροπής είναι βουλευτές με ιστορικό διαφοροποιήσεων και δεν θεωρούνται σίγουροι υποστηρικτές του. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Δαβάκη και Θεόδωρο Καράογλου, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε κινήσεις διαφωνίας στο παρελθόν, όπως η γνωστή τροπολογία των 11, και είχαν αποφασίσει να μην υποστηρίξουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Δαβάκης και Καράογλου, όπως και ο Σαλμάς, ανήκουν στον “κύκλο Σαμαρά”, γεγονός που τους συνδέει πολιτικά και ιδεολογικά. Αυτό δημιουργεί περαιτέρω προκλήσεις για τον Μητσοτάκη, καθώς η αποπομπή του Σαλμά θα μπορούσε να επαναφέρει στη συζήτηση θέματα συνοχής και ενότητας της γαλάζιας παράταξης.
Στρατηγικές του Μαξίμου
Ο στόχος του Μαξίμου είναι η αποπομπή του Σαλμά να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς αντιδράσεις. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, οι συζητήσεις γύρω από την εσωκομματική συνοχή θα επανέλθουν στο προσκήνιο, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο που σχετίζεται με την προεδρία της Δημοκρατίας.
Επιπτώσεις και Στρατηγικές Κινήσεις
Η υπόθεση Σαλμά, αν και δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε σίριαλ όπως συμβαίνει με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μπορεί να πλήξει περαιτέρω την ήδη κλονισμένη εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, που κάποτε είχε την υποστήριξη του 41%, κινδυνεύει να χάσει την πολιτική του επιρροή.
Για να αποφευχθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, ο Γιάννης Τραγάκης, πρόεδρος της επιτροπής, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει κάνει τηλεφωνήματα για να εξασφαλίσει τη στήριξη των μελών. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπερασπίστηκε τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνοντας την αφοσίωσή του. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους δύο βουλευτές της επιτροπής, Μπούρα και Καλαφάτη.
Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα καθορίσει τους νικητές και τους χαμένους. Αν οι Δαβάκης και Καράογλου αντισταθούν στις πιέσεις και καταψηφίσουν την πρόταση του Μητσοτάκη, θα δημιουργηθεί ένα μπλοκ διαφωνούντων μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Αν, αντίθετα, υποστηρίξουν την πρόταση και συμφωνήσουν στην αποπομπή του Σαλμά, τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη ήττα της υπό διαμόρφωση εσωκομματικής αντιπολίτευσης.