Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, και ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Η ατζέντα της συζήτησης Μητσοτάκη – Στάρμερ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες εστίασαν σε θέματα της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Επίσης, συζήτησαν για την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ως ευρωπαϊκό σύνορο και χώρα πρώτης υποδοχής.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που έχει η Ελλάδα για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις και υπογράμμισε ότι η συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, καθώς και για την αναθέρμανση των ευρω-βρετανικών σχέσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και το Κυπριακό. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Tatar υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, και τόνισε την προσδοκία του για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο διάλογος Μητσοτάκη – Στάρμερ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι που είμαι πάλι εδώ και έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Διανύουμε πολυτάραχους καιρούς και πραγματικά επιθυμούμε να οικοδομήσουμε πάνω στην ισχυρή εταιρική σχέση που οι χώρες μας έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια. Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόσπαστο μέρος στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε.
Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τον Πρωθυπουργό στον Κιρ Στάρμερ. Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του Βρετανικού Μουσείου.
Στο τέλος της συζήτησης, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για τη συνέχιση της συνεργασίας και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον.