Μια σημαντική εβδομάδα ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με κεντρικό θέμα τη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση αυτή έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 12:00, στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Η πολυαναμενόμενη αυτή συνάντηση, που έχει συζητηθεί για πάνω από τρία χρόνια, επισημοποιήθηκε μετά από επικοινωνία μεταξύ του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Στέλιου Κουτνατζή, και του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Σπυροπούλου.
Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, η συνάντηση έχει σαφώς θεσμικό χαρακτήρα και θα εστιάσει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα, όπως η οικονομία, τα εθνικά θέματα, το στεγαστικό, το δημογραφικό και το κράτος δικαίου.
Δύο νέες τροπολογίες από το ΠΑΣΟΚ
Στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση, αυτή την εβδομάδα θα παρουσιαστούν δύο νέες τροπολογίες από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η μία θα αφορά το πάγωμα της golden visa σε δήμους με ραγδαία αύξηση ενοικίων, ενώ η δεύτερη θα σχετίζεται με την υπεφορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή: «Σας προτείνουμε το πάγωμα της golden visa, όχι οριζόντια, αλλά σε δήμους όπου τα ενοίκια αυξάνονται ραγδαία. Το αρνείστε και αυτό. Σας προτείνουμε φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, όπως έκαναν οι Ισπανοί. Και εκεί με τις τράπεζες;»
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει συνειδητά να τοποθετηθεί στα δύο αυτά θέματα. «Η κοινωνία πια θα μετράει τα ‘όχι’ της κυβέρνησης στα αυτονόητα», προσθέτουν, αναφέροντας και άλλα παραδείγματα, όπως η τροπολογία για αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών και η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα.
Σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024, στις 18:30, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνομιλήσει με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Δημήτρη Μανιάτη στο πλαίσιο του OT Forum, όπου θα παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για βιώσιμη ανάπτυξη.
Η σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού στη Χαριλάου Τρικούπη
Περίπου 1.200 βιογραφικά έχουν υποβληθεί στη Χαριλάου Τρικούπη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμετέχω-Διαμορφώνουμε μαζί το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας». Αυτά τα βιογραφικά προέρχονται όχι μόνο από στενούς υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά και από άτομα εκτός του κομματικού κύκλου που επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Η αρχική διαλογή των βιογραφικών γίνεται από μέλη του Πολιτικού Κέντρου και συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα πραγματοποιηθούν και άτυπες συνεντεύξεις με υποψηφίους για να εξασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη δουλειά που θα παραδοθεί στο Πολιτικό Κέντρο. Σκοπός είναι η ολοκλήρωση της διαλογής έως το τέλος του έτους, ώστε το νέο έτος να ξεκινήσει η οργάνωση των τομέων.
Δημογραφικά στοιχεία των υποψηφίων
Από τα βιογραφικά που έχουν εξεταστεί, περίπου το 50% των ενδιαφερομένων διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ το 55% είναι ηλικίας 30 έως 50 ετών. Εντυπωσιακό είναι ότι πάνω από το 16% έχει διδακτορικό τίτλο, ενώ περίπου 1 στα 10 άτομα είναι απόφοιτοι λυκείου.
Αναλυτικά, από τα 1.113 βιογραφικά που εξετάστηκαν, το 30,8% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-50, το 24,8% στις ηλικίες 30-40, και το 18,6% στις ηλικίες 50-60. Οι ηλικίες 60-70 αντιπροσωπεύουν το 14,3%, το 20-30 το 8,0%, και το 70-80 το 2,6%. Ένα μικρό ποσοστό, 0,9%, δήλωσε άλλες ηλικίες.
Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του Θεόδωρου Μαργαρίτη
Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του Θεόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο MEGA ανέφερε ότι ο Χρήστος Ράμμος θα ήταν μια «καλή περίπτωση» για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέτεινε ότι η πρόταση του Μαργαρίτη είναι «εντελώς προσωπική».
Σοβαρότητα του θεσμού της Προεδρίας
Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, επισημαίνοντας ότι «ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζει ο οποιοσδήποτε δημόσια την κολοκυθιά». Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τονίσει νωρίτερα ότι «είναι πολύ νωρίς» για να ανοίξει το θέμα της Προεδρίας, καθώς η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στον προϋπολογισμό.
This rewritten text maintains the original HTML structure while providing a clearer and more engaging presentation of the information. It rearranges the content for better flow and understanding, corrects grammatical errors, and adds context where necessary.