Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος να χάσει το κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πλέον διαθέτει τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ, φέρνουν στο προσκήνιο καταστάσεις και πρόσωπα από την πολιτική ιστορία του παρελθόντος.
Συμπιλίδης: Ο βουλευτής που άλλαξε τα δεδομένα
Ο Γιώργος Συμπιλίδης, γιατρός και πολιτικός, είναι γνωστός για τη σύνδεση του ονόματός του με την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. Η παραίτησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε το κόμμα να χάσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκηρυχθούν εκλογές, τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο κ. Συμπιλίδης είχε εκλεγεί και στις δύο εκλογές του 1989 στο Κιλκίς. Στη συνέχεια, υποστήριξε την πλευρά Σαμαρά, ειδικά μετά την αποπομπή του από το υπουργείο Εξωτερικών τον Απρίλιο του 1992. Είχε έντονη ευαισθησία στα ζητήματα της Μακεδονίας και, ανήκοντας στην παραδοσιακή πτέρυγα του κόμματος, δεν ήταν ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της ηγεσίας Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική.
Η αποχώρηση και οι συνέπειες
Μετά την αποπομπή του Σαμαρά και τη δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης, η Νέα Δημοκρατία είχε φτάσει σε οριακό αριθμό βουλευτών, καθώς είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηλείας Στ. Στεφανόπουλου, ο οποίος είχε προσχωρήσει στην ΠΟΛΑΝ.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1993, ο Γιώργος Συμπιλίδης υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής Τσαλδάρη επιστολή ανεξαρτητοποίησης. Σε δηλώσεις του εκείνες τις ημέρες, είχε αναφέρει ότι «θα ήταν ο τελευταίος που θα μπορούσε να επηρεάσει το αρρωστημένο μυαλό του κ. Ανδρέα Παπανδρέου».
Στην επιστολή του, επικεντρώθηκε σε τρία κύρια ζητήματα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο «Μακεδονικό», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «διπλή γλώσσα» και «υποστολή σημαίας της μάχης». Στο θέμα του ΟΤΕ (όπου αργότερα κατηγορήθηκε για χρηματισμό, αλλά τελικά δικαιώθηκε δικαστικά) και στο ζήτημα της παρατεταμένης λιτότητας που είχε αρνητικό αντίκτυπο στον λαό.
Η ανακοίνωση της απόφασής του προκάλεσε επεισόδια έξω από το πολιτικό του γραφείο στο Κιλκίς, καθώς σηματοδότησε την κατάρρευση της κυβέρνησης.
«Αρχιερέας της διαπλοκής στην Ελλάδα»
Το όνομα του Γιώργου Συμπιλίδη επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο το 2012, όταν υπήρξαν σκέψεις να πολιτευτεί ξανά με τη ΝΔ, τώρα υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων, απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Πρόσφατα, ο Χρήστος Γιαννούλης, σε μια δήλωση του, αποκάλεσε τη Θεοδώρα Τζάκρη «νέο Συμπιλίδη», υπονοώντας ότι αν αποχωρήσει, θα μπορούσε να χαθεί η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα τον καθιστούσε δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο.