Καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη μέσω του υπουργού Εξωτερικών για πιθανές υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας στις διαπραγματεύσεις με την γείτονα χώρα, το ερώτημα σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να καταλαμβάνει την πολιτική επικαιρότητα.
- Από την
Ουρανία Γαλανού
Η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και ενός πολιτικού αρχηγού, που επιδιώκει να ανανεώσει το κόμμα του μέσω της επανεκλογής του, είναι πάντα χρήσιμη και συμβάλλει στον πολιτικό πολιτισμό. Ωστόσο, όταν αυτή η συνάντηση αποκτά τον χαρακτήρα μίας κορυφαίας συνάντησης, τότε ανακύπτουν αμφιβολίες σχετικά με την σκοπιμότητά της. Ιδιαίτερα όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης τονίζει τη σημασία του ραντεβού, αναφέροντας ότι αφορά τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο που φαίνεται δημοσκοπικά να είναι το επόμενο κόμμα στη σειρά, ενώ την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για το ΠΑΣΟΚ, είναι φυσικό να επιθυμεί να επαναφέρει την εικόνα ότι είναι θέμα χρόνου να αναλάβει καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά με τις εσωτερικές αναταραχές του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η Νέα Δημοκρατία γιατί να επιθυμεί να “ανεβάσει” τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εκτός από το γεγονός ότι βλέπει τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ως μία ιδανική ευκαιρία για να κλείσει ο ιστορικός του κύκλος;
Στελέχη και από τις δύο πλευρές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να απομακρύνει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις του με τον κ. Ανδρουλάκη λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών, ενδέχεται να βλέπει το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα ως πιθανό μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο.
Η πρόσφατη επίθεση του Μαξίμου κατά της προεδρεύουσας της “Φωνής της Λογικής”, κυρίας Αφροδίτης Λατινοπούλου, δείχνει ότι προς το παρόν ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να θεωρεί την ευρωβουλευτή ως πιθανή συνομιλήτρια που κινείται εκτός του δεξιού χώρου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έβρισκε ιδανικό σύμμαχο ένα ΠΑΣΟΚ που θα υποστήριζε συνταγματικές αλλαγές, ειδικά καθώς η Βουλή πλησιάζει σε προαναθεωρητικές διαδικασίες, εφόσον η Αριστερά βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Πληροφορίες κυκλοφορούν ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να προτείνει την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ως υποψήφια για το Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα, μία εξέλιξη που θεωρητικά δεν θα ενοχλούσε το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Ωστόσο, όλα αυτά μπορεί να είναι δύσκολα να υλοποιηθούν αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να δηλώνει ότι επιθυμεί να θέσει το κόμμα του σε τροχιά διακυβέρνησης χωρίς συνεργασίες με τη Νέα Δημοκρατία.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν δισταγμούς σχετικά με τις ικανότητες του κ. Ανδρουλάκη, αμφισβητώντας την ικανότητά του να συνθέτει και να προσεγγίζει ευρύτερες μάζες. Πιστεύουν ότι δεν μπορεί να είναι ο κ. Ανδρουλάκης το πρόσωπο που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ή να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία ενός κ. Μητσοτάκη, ακόμη και αν αυτός είναι τραυματισμένος πολιτικά.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι απελπιστική και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Αν και κάποιοι παράγοντες του κόμματος διατηρούν την ψυχραιμία τους, η σχέση της Κουμουνδούρου με τον “έκπτωτο” πρόεδρο κ. Κασσελάκη είναι τεταμένη. Μάλλον λίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ακολουθήσουν αν αποφασίσει να αποχωρήσει, καθώς και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν εμφανίζονται διστακτικοί για τυχόν αποσχίσεις.
Με βάση τα δεδομένα, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν φαίνεται ικανός να απειλήσει τον κ. Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ακόμη και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να ισορροπήσει σε ένα κόμμα που μπορεί να διασπαστεί για τρίτη φορά. Σε περίπτωση που δημιουργήσει νέο κόμμα, η δυναμική του δεν φαίνεται να υπερβαίνει το 5%.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς από τους υπάρχοντες υποψηφίους δεν φαίνεται ικανός να σταθεί απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, ειδικά μετά από τις συνθήκες διάσπασης και απαξίωσης που έχει υποστεί το κόμμα στην κοινή γνώμη. Στην καλύτερη περίπτωση, το κόμμα θα προσπαθήσει να διατηρηθεί με στόχο την κοινοβουλευτική του επιβίωση, περιμένοντας ένα θαύμα. Αν το Συνέδριο αναβληθεί, είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένα μεταβατικό ηγετικό σχήμα με συμμετοχή της γραμματέως κυρίας Ράνια Σβίγκου, του προεδρεύοντος κ. Νίκου Παππά και ενός τρίτου προσώπου.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενός θαύματος, δεν φαίνεται πιθανή η επιστροφή του κ. Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι συνομιλούν μαζί του, δεν πιστεύουν ότι θα κάνει κάποια κίνηση πριν από το επόμενο καλοκαίρι. Θα περιμένει πρώτα να “ξεφουσκώσει” ο κ. Ανδρουλάκης και να εμφανιστεί πιο κοντά στις εθνικές εκλογές για να υλοποιήσει τον στόχο του να κερδίσει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πηγή: Εστία της Κυριακής