Το Μεταναστευτικό αναδεικνύεται σε σημαντικό θέμα στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της Γερμανίας να ξεκινήσει εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα κινητοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, με στόχο να αποτρέψει την εκδήλωση μιας ανεξέλεγκτης κρίσης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις χώρες που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες.
Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και επηρεάζει τα πολιτικά αντανακλαστικά του συντηρητικού κοινού, εντείνοντας τις πιέσεις από την δεξιά πλευρά. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένας από τους κύριους λόγους για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να κρατήσει χαμηλά τον αριθμό των προσφύγων, αλλά αυτό απαιτεί καθημερινή και σωστή διαχείριση. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε ο «σάκος του μποξ» για άλλες χώρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και να απαιτούμε δίκαιη κατανομή των βαρών», πρόσθεσε.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένει στην τήρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που προβλέπει την δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, όχι μόνο σε αυτές που είναι πύλες εισόδου.
Συζητήσεις κορυφής
Η Ελλάδα περιμένει επίσης την επίσημη συγκρότηση της νέας ευρωπαϊκής επιτροπής και δεν επιθυμεί να υπάρξει άμεση σύγκρουση με το Βερολίνο. Ωστόσο, ανησυχεί για το ενδεχόμενο άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Μητσοτάκης προβάλλει τις ελληνικές θέσεις σε κορυφαίες συναντήσεις. Αυτό συνέβη με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη και με τον ηγέτη της κεντροδεξιάς στην Ισπανία, Αλμπέρτο Φεϊχό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, έχει συνομιλήσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, στο πλαίσιο κοινής βράβευσης από το Atlantic Council στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα του Μεταναστευτικού θα τεθεί ευθέως σε περίπου έναν μήνα, τον Οκτώβριο.
Στις 11 Οκτωβρίου, προγραμματίζεται συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών της MED9 στην Πάφο, και στις 14 Οκτωβρίου ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στη συνέχεια, στις 17-18 Οκτωβρίου, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της νέας περιόδου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Επιπλέον, προγραμματίζεται συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αν και η ημερομηνία δεν έχει επιβεβαιωθεί (αναμένεται μεταξύ 22-25 Σεπτεμβρίου), είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συζητηθεί η κατάσταση στο Μεταναστευτικό.
Η Αθήνα επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και να συνεργαστεί στον έλεγχο των ροών προσφύγων. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις ροές από τον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορα μέσω της εσωτερικής πολιτικής που ακολουθεί.
Συντονισμός υπουργών
Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ήδη ξεκινήσει συντονισμό με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, βρίσκεται ήδη στη Γερμανία για τη Διαδικασία του Βερολίνου σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, θα αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης με τους ομολόγους της από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, καθώς και κυβερνητικούς εκπροσώπους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Μπερντ Κρόσερ.
Επιπλέον, η Αθήνα επαναφέρει τη συζήτηση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο. Σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρίσκεται εκεί για να ενισχύσει το μήνυμα ότι το έργο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα. «Η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας. Ο Έβρος είναι θωρακισμένος, και αυτό το εννοούμε και το υπηρετούμε», δήλωσε ο υπουργός, κοιτάζοντας το εσωτερικό ακροατήριο.